Big Bazar ontloopt opnieuw faillissement, met dank aan injectie van 2 miljoen

De vestiging van Big Bazar in Oosterwolde © ANP
Winkelketen Big Bazar ontloopt opnieuw een faillissement. Twee schuldeisers hebben een verzoek ingediend bij de rechter om een deskundige aan te laten stellen die kan bekijken hoe de financiële problemen bij het bedrijf opgelost kunnen worden.
Daarbij wijzen ze er ook op dat Big Bazar een geldinjectie van 2 miljoen euro heeft binnengehaald, staat in het verzoekschrift dat persbureau ANP heeft ingezien. Met die miljoenen zou het bedrijf van ondernemer Jerke Kooistra uit Damwâld aan zijn lopende verplichtingen kunnen voldoen.
Door het verzoek in Leeuwarden worden lopende faillissementsaanvragen automatisch gepauzeerd. Mocht de rechter deze keer wel instemmen met het aanstellen van een herstructureringsdeskundige (eerder verkocht de rechter twee keer een 'nee'), dan volgt ook een afkoelingsperiode waarin aanvragen van een bankroet in de wachtstand gaan.
Tegen Big Bazar lopen tientallen aanvragen van een faillissement. Het bedrijf kampte de voorbije maanden onder andere met grote huurachterstanden. Sommige winkels zijn daarom al dicht. In Fryslân heeft het bedrijf vijf vestigingen: Leeuwarden, Drachten, Bolsward, Sneek en Oosterwolde.

Verlies en schulden

Directeur Kooistra zegt dat de financiële problemen het gevolg zijn van de sterk gestegen energieprijzen, huurverhogingen en de dalende uitgaven van veel klanten als gevolg van de hoge inflatie.
Tussen 2020 en 2022 maakte het bedrijf alle jaren tussen de 13 en 17 miljoen euro verlies, al gebeurde dat ook deels in de coronacrisis.
Intussen zou de schuld tientallen miljoenen euro's zijn. Bij leveranciers en verhuurders zou het al zo'n 30 miljoen euro zijn en bij de Belastingdienst bijna 10 miljoen euro.