liveblog | 19 september

112-nieuws 19 september: Eerste herfststorm van het jaar op Vlieland | Code geel in Waddengebied

In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste 112-nieuws in Fryslân. Hier vind je een overzicht van onder andere ongelukken, branden en verkeersinformatie in onze provincie.

Laatst bijgewerkt: 19 september, 21:26 uur
21:26

Voorstelling in Akkrum gaat donderdag niet door

De voorstelling van De Heksen van het Akkrumer Dreamteater gaat komende donderdag niet door. Vanwege de slechte weersverwachting, maar ook door technische tegenslagen, is besloten de voorstelling uit te stellen.
Het openluchttoneelstuk wordt ingehaald op dinsdag 26 september. Mensen die voor komende donderdag een kaartje hadden, kunnen die volgende week gewoon gebruiken.

Vandalisme

Enkele dagen geleden werd het decor in Akkrum nog bespoten met verfbussen. Daarvan heeft de organisatie aangifte gedaan.
16:55

Eerste herfststorm van het jaar op Vlieland

Op Vlieland is sprake van de eerste herfststorm van het jaar. Tussen 15.00 en 16.00 uur werd er een gemiddelde windkracht gemeten van kracht 9. Van een storm is sprake als de gemiddelde windkracht over een heel uur uitkomt op windkracht 9.
De storm van vandaag is de derde storm van het jaar. Op 13 maart en op 5 juli waren de andere twee, die laatste was zomerstorm Poly. De eerste herfststorm is dit jaar vrij vroeg: normaal is die er half oktober. De afgelopen twee jaar is er helemaal geen herfststorm geweest.
15:10

Gewonde bij bedrijfsongeval Appelscha

Bij een bedrijfsongeval aan de Industrieweg in Appelscha is dinsdagmiddag een persoon gewond geraakt. Meerdere ambulances, de politie en een traumahelikopter werden opgeroepen om hulp te verlenen.
Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis. Wat er precies is gebeurd, is niet bekend. Het incident vond plaats in een garagebedrijf.
Traumahelikopter ingeschakeld © BTB Fotografie
14:42

Provinciale bruggen niet bediend

In verband met de harde wind worden de provinciale bruggen in Fryslân op dit moment niet bediend. Tot wanneer dit duurt, is nog niet bekend.
06:32

Koade giel op Waadeilannen

Er is vandaag weer kans op zware windstoten in het Waddengebied. Daarvoor waarschuwt het KNMI. De windstoten kunnen een snelheid van 75 tot 90 kilometer per uur bereiken.
De KNMI geeft voor de Waddeneilanden daarom code geel af, die in eerste instantie geldt van 13.00 tot 22.00 uur. Voor het Friese vasteland geldt geen waarschuwing.

Ook op IJsselmeer harde wind

"Er staat nu nog een stevige zuidwestenwind", zegt weervrouw Tjitske Wiebenga van Omrop Fryslân. "Op dit moment nog windkracht 2 tot 5 boven land, op de Waddeneilanden nu kracht 6. In het begin trekt de wind stevig aan: dan boven land kracht 5 tot 6, op de Waddenzee en het IJsselmeer mogelijk windkracht 8."
"Die harde wind blijft staan tot halverwege de avond, dan neemt het langzaamaan af. Al zal het daarna ook nog hard waaien."