Knoop doorgehakt over de Skâns in Gorredijk: raad stemt unaniem voor nieuwbouw bij school

Multifunctioneel centrum De Skâns in Gorredijk © Omrop Fryslân
Na decennia van discussiëren is er eindelijk een besluit genomen over De Skâns in Gorredijk. De gemeenteraad van Opsterland stemde maandagavond unaniem in met verhuizing van het culturele centrum naar de nieuwe locatie bij de Burgemeester Harmsma School.
Wel met de voorwaarde dat het nieuwe gebouw een grotere zaal krijgt dan was voorgesteld door de burgemeester en wethouders. Het ocllege vond 345 wel genoeg en baseerde zich daarbij op het uitgevoerde haalbaarheidsonderzoek.
De hele raad stemde echte in met het amendement van Opsterlands Belang, VVD, CDA en de PvdA voor een zaal met 420 tot 450 zitplekken.
Het interieur van de huidige Skâns in Gorredijk © Omrop Fryslân
Het bestaande gebouw van De Skâns heeft 483 plekken. Het is echter verouderd en verwaarloosd, waardoor nieuwbouw noodzakelijk is. Directeur Atty Ekema van De Skâns pleitte al voor meer zitplaatsen in de nieuwbouw.

Verhuizing goedkoper

De nieuwe Skâns wordt onderdeel van de nieuwbouw van de Burgemeester Harmsma School. Met deze verhuizing is de gemeente goedkoper uit, want die is begroot op 6,6 miljoen euro. Nieuwbouw op bestaande locatie zou in ieder geval 12,7 miljoen euro kosten.