Fusie ziekenhuizen MCL en Tjongerschans jaar uitgesteld

© Omrop Fryslân
De fusie tussen de ziekenhuizen MCL in Leeuwarden en Tjongerschans in Heerenveen wordt met een jaar uitgesteld. De planning van 1 januari aankomend jaar is te ambititieus, stellen de beide ziekenhuisdirecties.
Vorig jaar werd het fusieplan bekendgemaakt. De fusie is nodig om toekomstbestendig te zijn, werd toen gezegd.
Het uitstel van nu heeft niets te maken met de plannen om Tjongerschans en het Antonius uit Sneek te sluiten en in Joure een nieuw ziekenhuis te bouwen. Volgens een verklaring van ziekenhuis MCL is het uitstel van nu vanwege zorgvuldigheid.
In een verklaring staat: "We kiezen voor het aanpassen van tijdlijnen omdat we het belangrijk vinden te luisteren naar signalen en de tijd willen nemen voor een zorgvuldig proces."

Patiëntendossiers

Zo lopen er nog een aantal onderzoeken. Het gaat dan onder andere om de elektronische patiëntendossiers. Beide ziekenhuizen gebruiken daarvoor een ander programma.
Een woordvoerder zegt met klem dat het uitstel is, beslist geen afstel.
Na de fusie is het de bedoeling dat de huidige samenwerking wordt geïntensiveerd en dat er één medische staf komt. Op die manier willen beide ziekenhuizen beter inspelen op de problemen op de arbeidsmarkt. De fusie moet nu op 1 januari 2025 rond zijn.