Pieter zit in financiële problemen: "In dat hele circus van toeslagen zijn wij gewoon verzopen"

De vaste lasten niet meer kunnen betalen, te weinig geld hebben voor gezond voedsel en geen nieuwe kleding kunnen kopen. Het overkomt Pieter Hoeksma uit Marrum. De jungle van het toeslagensysteem heeft hem in financiële problemen gebracht en daardoor maakt hij gebruik van de voedselbank.
De aangekondigde maatregelen van het demissionaire kabinet om armoede te bestrijden, moeten de bestaanszekerheid van mensen verbeteren. Maar met alleen geld zijn de problemen van Pieter niet meteen opgelost.
Problemen met toeslagen en rekeningen niet meer kunnen betalen. Voor de 35-jarige Pieter begon het zo'n tien jaar geleden en is het langzamerhand steeds erger geworden. Hij heeft een schildersbedrijf en was elke week wel vijftig tot zestig uren bezig met zijn bedrijf.
"Duizenden euro's terugbetalen"
"Maar uiteindelijk was dat allemaal niet genoeg. Soms verdienden we maar een paar euro's teveel en konden wij duizenden euro's terugbetalen." Pieter en zijn familie maakten gebruik van zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag. De schulden liepen na verloop van tijd in de duizenden euro's.
In dat hele circus van toeslagen zijn we gewoon verzopen.
Pieter worstelde met het toeslagensysteem. "In dat hele circus van toeslagen zijn wij gewoon verzopen", zegt Pieter. Het heeft hem veel gekost. Zijn relatie met de moeder van zijn kinderen kwam ten einde en Pieter kreeg behoorlijke mentale problemen, waaronder burn-outs.
Hij kon zijn boodschappen niet meer betalen en komt nu sinds een jaar bij de voedselbank. Toch kan Pieter niet zeggen dat hij in armoede leeft.
"Niet helemaal vergeten"
"Ik heb nog geen dag niet kunnen eten en drinken. Er zijn landen waar ze het veel zwaarder hebben. Je kunt er boos om worden, je kunt er verdrietig van worden. Maar ik ben allang blij met wat wij krijgen en dat je niet helemaal vergeten wordt", zegt Pieter.
Dinsdag is het Prinsjesdag. Op de derde dinsdag van september biedt minister Kaag van Financiën de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan. Er is nu al duidelijk dat het kabinet geld zal uittrekken om de koopkracht van mensen met een lager inkomen te verbeteren.
Pieter wijst met de vinger naar zichzelf, als het gaat om wie er schuld heeft aan zijn situatie. Maar hij vindt ook dat er veel fouten in het geldsysteem zitten, zoals de toeslagen, waardoor volgens hem financiële problemen kunnen ontstaan.
"Het wordt eigenlijk al een hulpmiddel om problemen te maskeren. Je ziet een tekort en 'oh, we pompen er wat geld in'. Maar het geld moet ergens anders worden weggehaald. Het zijn pleisters op diepe wonden en dat is wat ik zie in de economie", zegt Pieter.
"Niet te betalen in geld"
Door alle financiële problemen heeft de eigenwaarde van Pieter een enorme klap gekregen. "Eigenwaarde is heel belangrijk voor een mens, dat is niet in geld uit te drukken."
De problemen die Pieter na verloop van tijd heeft gekregen, zijn daarmee ook niet zomaar met geld op te lossen. zelfs al zouden al zijn schulden zijn verdwenen. Pieter: "Het zou kunnen helpen, maar is niet voldoende."