Suzanne Schulting richt zich volledig op WK: "Dat is mijn enige doel"

Suzanne Schulting bij de presentatie van de Nederlandse shorttrackselectie © ANP
Suzanne Schulting gaat er alles aan doen om in maart aan de start van het WK shorttrack in Rotterdam te staan. Dat vertelde ze maandag tijdens de presentatie van de Nederlandse selectie in Thialf. "Ik heb maar een doel dit seizoen en dat is het WK in Ahoy."
Interviews geeft Schulting nog niet, ze houdt het bij een korte toelichting. "Het gaat echt heel goed met me. Ik ben weer begonnen met het opbouwen van de trainingen. Deze week heb ik de laatste medische testen. Hopelijk krijg ik van de artsen groen licht om door te bouwen."

Helemaal leeg

Na het WK in Zuid-Korea gaf Schulting aan helemaal leeg te zijn. "Ik was op, het ging echt niet meer. Uit medische testen bleek ook dat het beter was om een tijdje rust te nemen. Even afstand nemen van de sport. Dat heb ik deze zomer gedaan en dat was fijn, al vond ik het soms ook moeilijk."
Suzanne Schulting over het komende seizoen
"De afgelopen jaren heb ik natuurlijk altijd op het hoogste niveau getraind en opeens mag dat niet meer", vervolgt Schulting. "Het hielp wel dat ik niet echt een andere keuze had. Uit de testen bleek wel dat het echt nodig was. Het stond zwart-op-wit, dan kun je het makkelijker accepteren."

Weer op het ijs

Afgelopen donderdag stond de 25-jarige shorttrackster voor het eerst weer op het ijs en ook maandagmiddag trok ze haar schaatsen weer aan. "Het voelde goed om weer samen met het team te kunnen trainen."
Ik hoop nog twee keer mee te doen aan de Olympische Spelen.
Suzanne Schulting
Schulting trainde de afgelopen maanden vaak alleen. En dat beviel haar wel. "Ik ben er achter gekomen dat ik het toch heel fijn vind om alleen te fietsen of alleen een krachttraining te doen. Lekker een podcastje op en gaan. Daar genoot ik van, al moest ik wel goed op m'n lichaam letten. Ik mocht natuurlijk niet te veel doen."

Niet schrikken van resultaten

Het grote doel van Schulting dit seizoen is dus het WK in Rotterdam, van 15 tot en met 17 maart. Begin januari hoopt ze mee te doen aan het EK in het Poolse Gdansk. "Dat wordt hopelijk mijn eerste internationale wedstrijd. De resultaten zijn dan nog niet zo belangrijk. Ik moet er niet van schrikken als het tegenvalt, het is een proces richting het WK."
Suzanne Schulting by de presintaasje fan de shorttrackers fan TeamNL © ANP
Op 25 september viert Schulting haar 26e verjaardag. "Dat is toch al vrij oud", lacht ze. Schulting geeft aan nog twee keer aan de Winterspelen mee te willen doen. "Het zou mooi zijn om op m'n 32e voor het laatst mee te doen aan de Olympische Spelen." De eerstvolgende Spelen zijn in 2026, in Milaan en Cortina d'Ampezzo.