Cybercriminelen dringen Jouster aardappelbedrijf HZPC binnen: groot geldbedrag gestolen

© Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Aardappelbedrijf Royal HZPC Group B.V. in Joure is slachtoffer geworden van cybercriminaliteit. Volgens het bedrijf is er afgelopen donderdag een groot geldbedrag overgeboekt naar een bankrekening van criminelen.
HZPC probeert in samenwerking met banken en de politie de schade te beperken. Er is een forensisch onderzoek gestart. Het is volgens het bedrijf nog niet zeker wat hier uit zal komen.
Hoe groot het bedrag is dat is buitgemaakt, vertelt directeur Gerard Backx van HZPC niet. Wel wat er gebeurd is: "Criminelen zijn onze systemen binnengedrongen en gezorgd dat er bedragen naar verkeerde bankrekeningen zijn gegaan."
Hoe dat precies heeft kunnen gebeuren, moet onderzoek uitwijzen. "Je weet dat dit kan gebeuren, de vraag is alleen wanneer. We brengen dit nu naar buiten, zodat onze certificaathouders ook op de hoogte zijn."

"Gewoon heel rot"

De bedrijfsvoering van HZCP staat niet onder druk, verzekert Backx. "De business kan doorgaan, de telers kunnen doorwerken. Dit betekent niet dat de organisatie omvalt, maar het is wel een flinke deuk. We hadden dit niet gepland."
Hij baalt ontzettend van de situatie. "Dit is gewoon heel rot, verschrikkelijk."
Backx weet niet of alles nu achter de rug is. "Geldtransport gaat heel snel in Europa, dan moet er onmiddellijk geacteerd worden. De banken proberen het illegale transport nu zoveel mogelijk te voorkomen. Wat de exacte stand van zaken is, moeten de banken eerst zelf uitzoeken voordat ze mij informeren."
HZPC heeft kantoren in zestien landen en handelt in aardappelen in zo'n honderd landen.