Fries Museum koopt het oudste Hindelooper schilderij van Christoffel Bisschop

Het nieuw gekochte schilderij: 'Zondag te Hindeloopen', uit 1860 © Fries Museum
Het Fries Museum heeft een schilderij van Christoffel Bisschop (1828-1904) gekocht. Het is zijn eerste schilderij dat een Hindelooper tafereel laat zien. Met dat thema is de Friese kunstenaar beroemd geworden.
Op het doek uit 1860 zijn twee vrouwen in Hindelooper klederdracht te zien die een grote bijbel bestuderen in een kamer die typisch Hindeloopers is.

Opgenomen in collectie en tentoonstelling

Het schilderij is gekocht met steun van de Alma-Tadema Kring bij een veilinghuis in Chicago. De Alma-Tadema Kring is een club van kunstliefhebbers die het Fries erfgoed is toegedaan en wil bijdragen aan het uitbreiden van de museumcollectie.
Het is niet het eerste schilderij van Bisschop dat het Fries Museum koopt. In december vorig jaar werd ook al het werk 'Winter in Friesland' uit ongeveer 1876 aangekocht.
Het nieuwe schilderij krijgt een ereplekje in de expositie over Christoffel Bisschop
Het nieuwste doek is vanaf dinsdag te zien in de tentoonstelling Christoffel & Kate Bisschop: Verlangen naar vroeger. Deze tentoonstelling gaat over Christoffel Bisschop en zijn vrouw Kate Swift, die beide kunst maakten.

Nostalgische beelden

Bisschop werd beroemd met zijn nostalgische beelden, vaak van Hindelooper interieurs. Hij leefde in een tijd van industrialisatie en grote veranderingen, maar Bisschop keek liever naar de 17e eeuw.
Christoffel Bisschop (1828-1904) in zijn atelier in 1903 © Sigmund Löw
Hoewel Bisschop bij het grote publiek niet meer zo bekend is, was hij een van de bestbetaalde kunstenaars van zijn tijd.

Beroemd schilder

Christoffel Bisschop werd in Leeuwarden geboren als zoon van een koopman. Hij kreeg les in de schilderkunst van diverse bekende namen, onder andere in Leeuwarden, Amsterdam, Delft, Den Haag en Parijs.
In het Fries Museum zijn sommige schilderijen 'in het echt' te zien © Ruben van Vliet | Fries Museum
Hij vestigde zich uiteindelijk in de omgeving van Den Haag, waar hij onder andere bekend werd door zijn genrestukken van oud-Hindelooper binnenhuizen.

Kleurrijk Hindeloopen

Hindeloopen staat bekend om zijn typerende spullen: het kent een dracht met bonte kleuren, ruimschoots gedecoreerde meubels en allerhande Aziatisch serviesgoed. Dat heeft te maken met de handel in de 17e en 18e eeuw, die de wereld naar Hindeloopen haalde. Er ontwikkelde zich een eigen stijl: een mengeling van Hollandse, Friese en exotische elementen.
Op de Wereldtentoonstelling in Parijs van 1878 was een Hindelooper kamer te zien, dat de belangstelling aanwakkerde.
Bisschop vond het romantische van oud-Hindeloopen ook prachtig. Hij begon met het verzamelen van Hindelooper kledij en meubels en schilderde ze op het doek. Daarmee haalde hij een tijd terug die eigenlijk al was vervlogen.
Een ander werk van Bisschop dat Hindeloopen laat zien: 'Jongen die een wieg beschildert', 1899-1901. © Fries Museum
Hij woonde met zijn vrouw in Scheveningen in 'Villa Frisia', waar hij in 1904 ook overleed. De kunstverzameling van het echtpaar werd nagelaten aan de provincie Fryslân. Veel spullen uit de villa kwamen zo bij het Fries Museum terecht, dat tegenwoordig de grootste collectie van het werk van Bisschop heeft.
Het schilderij is maandag opgehangen in het Fries Museum © Omrop Fryslân, Remco de Vries