Veegmachines Omrin veroorzaken honderden lekke banden in Leeuwarden

De ijzeren pinnen waarmee Omrin onkruid op straat bestrijdt © Omrop Fryslân
De ijzeren pinnen van veegwagens veroorzaken ieder jaar honderden lekke fietsbanden in Leeuwarden. Dat blijkt uit een rondgang langs fietsenwinkels in de stad.
"Dit is de laatste twee jaar een groot probleem bij ons", vertelt Riemer de Vries van fietswinkel Mient de Vries. "We hebben zo'n 20 lekke banden per week. Tachtig tot negentig procent komt door de veegwagen."

Drukker in het najaar

De wagens, die vuil en onkruid van de straat halen, verliezen de ijzeren pinnen uit de borstels. Als de fietsers daaroverheen rijden, is de band direct aan vervanging toe.
De Vries: "We zien dus de lekke banden binnenstromen nadat er geveegd is. In het najaar is het erger, want dan ligt er meer troep dat de veegwagen op moet vegen."
Een van de pinnen die uit de fietsband is gehaald. © Omrop Fryslân
Niet alleen fietsbanden, maar ook scooterbanden zijn regelmatig lek, volgens Rene Visser van fietswinkel Lammert de Vries. "Iedere maand komen hier zo'n tien scooters binnen met een ijzeren pin in het wiel en die zijn een stuk duurder om te vervangen. Zo'n veertig euro per band."

Vergoeding

Klanten van de fietsenmakers kunnen bij Omrin terecht voor schadevergoeding, maar dat kan alleen als ze kunnen aantonen dat het door de veegwagen komt. Omrin geeft aan wekelijks vijf meldingen binnen te krijgen, dat zijn er ruim 250 per jaar. Driekwart van de melders krijgt ook het geld terug.
De melders moeten namelijk bewijs insturen, maar dat is niet altijd mogelijk. De Vries: "Bij de helft van de fietsen vind je de pin, maar bij anderen ook niet." De fietsenmakers kunnen dan toch aan het gat van de band zien dat het door zo'n wagen komt.
Veel mensen kiezen er ook voor om geen schadevergoeding in te dienen, omdat ze geen zin hebben in het gedoe dat erbij komt kijken.
Reinder de Vries van fietsenwinkel Mient de Vries © Omrop Fryslân
Het probleem van de ijzeren pinnen is inmiddels al jaren bekend bij de gemeente, die Omrin inhuurt. In een reactie laat de gemeente weten dat er al gekeken is naar alternatieven, maar om het onkruid goed weg te halen, blijven stalen borstels noodzakelijk.
Veegmachines Omrin zorgen voor honderden lekke banden in Leeuwarden
Wel is Omrin nu zes weken bezig met een nieuwe strategie om zo weinig mogelijk pinnen te verliezen. Het heeft te maken met de druk van de borstels en speciale flappen. "Die flappen hebben we erop zitten om te voorkomen dat de pinnen wegschieten", zegt Broer Visser van Omrin. Hij is verantwoordelijk voor de veegmachines.
"Er rijdt ook altijd nog een andere veegauto achter om de pinnen op te ruimen, maar soms schieten ze verder weg en zijn we ze kwijt."
Volledig voorkomen dat er een stalen pin achterblijft, lukt dus niet, zegt Visser. "We doen ons best."