Matchwinner El Hilali: "Hier keek ik al sinds de eerste wedstrijd naar uit"

Youns El Hilali bedankt het publiek © Orange Pictures
"Na een lastige week heeft de coach mij toch het vertrouwen gegeven. Dan is dit voor mij een heel belangrijk moment." Youns El Hilali kan zijn geluk niet op na de wedstrijd tegen Willem II: de Italiaan maakte de enige goal van de wedstrijd.
Vorige week viel El Hilali in de beginfase in, maar werd hij er later weer afgehaald, omdat hij totaal niet in de wedstrijd zat. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat El Hilali geen Fries, Nederlands of Engels verstaat. En dus is het lastig om met de oud-speler van AC Milaan te communiceren.
"Tactisch heeft hij het daarom soms ook wel lastig", zegt trainer Sjors Ultee. "Maar hij heeft dynamiet in z'n schoenen. Dat zagen we op de training al. Hij is heel goed, als hij richting de goal kan. Youns is heel doelgericht, zonder dat-ie wild is."
Dat bewees El Hilali tegen Willem II, door een kwartier voor tijd de 1-0 tegen de touwen te rossen. "Al sinds de eerste wedstrijd keek ik uit naar dit moment."
Youns El Hilali belangrijk voor Cambuur na moeilijke week
"Ik ben echt ontzettend blij met mijn doelpunt, vlak voor de supporters. Zij zijn fantastisch. Deze overwinning is heel belangrijk voor ons. We wilden koste wat kost drie punten pakken tegen deze goede ploeg. Ik ben blij dat dat gelukt is, met dank aan mijn goal."

Ultee: we hebben iedereen nodig

De goal van El Hilali bewijst volgens Ultee dat hij zijn volledige selectie kan gebruiken. "We moeten op iedereen kunnen rekenen. Kijk maar naar El Hilali: vorige week haalde ik hem eruit. Dat is voor hem heel zuur, maar vandaag was hij de grote man."
En de coach geeft ook de credits aan een andere invaller: Roberts Uldrikis. Die zorgde voor de assist. "Hoe Roberts die bal neerlegt, is heel knap, met iemand die in z'n nek hijgt. Het is logisch dat Youns nu de meeste aandacht krijgt, maar van Roberts is dit een topassist. Hij heeft een moeilijk seizoen, maar ook hij bewijst dat we iedereen nodig hebben."
Sjors Ultee over de moeilijke balans tussen durf en volwassenheid
Verder is Ultee blij dat zijn ploeg 'volwassenheid' toont. Dat wil zeggen: geen kansen eenvoudig weggeven. "Je moet een tussenweg zien te vinden tussen naïef en volwassen: opbouwen en lef hebben, maar geen fouten maken. Op ieder niveau is het moeilijk om die balans te vinden."
Tegen Willem II zat Cambuur aan de veilige kant, zegt Ultee. "Maar dat was juist iets wat de ploeg moest leren. En dat we nu de nul houden, zegt ook iets over onze volwassenheid."

Te veel tegengoals

Wie ook blij is met 'de nul', is verdediger Floris Smand. "Echt heerlijk. We hebben een aantal ongelukkige tegengoals gekregen. Als team doe je het samen, maar we hebben te veel tegengoals gekregen. Onnodig soms ook. Dan is deze uiteraard lekker."
Floris Smand: "Het ging moeizaam, maar ik ben heel blij"
Het voelde volgens Smand echter niet zo dat Cambuur veel controle had. "We gaven weinig weg, maar aan de bal kwam niet alles er goed uit. We speelden daardoor vaak de lange bal, dan is het meer geluk dan wijsheid. Maar we hadden de restverdediging goed staan."