Youns El Hilali met eerste doelpunt matchwinner voor Cambuur

Youns El Hilali © Orange Pictures
Eenvoudig was het niet, maar SC Cambuur heeft tegen Willem II de drie punten in eigen huis gehouden. Invaller Youns El Hilali maakte zijn eerste goal in dienst van Cambuur en dat was ook meteen de winnende.
Trainer Sjors Ultee kon weer beschikken over Fedde de Jong en Roberts Uldrikis, die vorige week vanwege interlandverplichtingen nog ontbraken. De eerste stond in de basis, de ander begon op de bank.
Silvester van der Water was er niet bij, hij raakte vorige week geblesseerd. Zijn plaats op de rechtsbuiten werd overgenomen door Michael Breij.
Opstelling SC Cambuur: Van Osch; Caschili, Tol, Smand, Sylla; Van Mullem, De Jong, Van Kaam; Breij, Smit, Balk.
In een energiek begin van de wedstrijd was Daniël van Kaam als eerste dicht bij een doelpunt. Een voorzet viel met toeval bij de tweede paal, waar de middenvelder opdook. Hij kwam net niet goed uit en de bal belandde op het dak van de goal.
Van Kaam raakte daarbij geblesseerd. Hij probeerde het nog wel even, maar moest later in de eerste helft wel gewisseld worden.
Na de leuke openingsfase kakte de wedstrijd in. Milan Smit kwam nog een keer een paar centimeter tekort om een voorzet van Sekou Sylla binnen te werken. Een kwartier voor rust kreeg Breij veel ruimte, hij kon ook uithalen vanaf de rand van het strafschopgebied. Dat werd een dwarrelbal, die met veel moeite over het doel werd gewerkt door Joshua Smits.
Michael Breij baalt na een gemiste kans © Orange Pictures
De tweede helft begon opnieuw aantrekkelijk, maar nog zonder goals. Nadat het duel opnieuw even inzakte, drong Willem II aan. Zo was Freek Heerkens gevaarlijk met een kopbal bij de tweede paal, Yanick van Osch zat er goed bij. Een paar minuten later was er een hachelijk moment voor het Cambuurdoel, toen de bal via Floris Smands knie over ging.
Juist toen Willem II de kansen kreeg, kwam Cambuur op voorsprong. Van Osch bereikte invaller Roberts Uldrikis met een lange bal. De spits legde hem met zijn borst klaar voor El Hilali. Rúnar Thór Sigurgeirsson reageerde slap, waarna de Italiaan ervandoor kon. Hij twijfelde niet en roste de bal hard in het dak van de goal: 1-0.
Cambuur viert de 1-0 © Orange Pictures
Het doelpunt was voor sommige supporters wel aanleiding om te bekertjes op het veld te gooien, waarna scheidsrechter Dennis Higler het duel stillegde. Het was al de vijfde keer dit seizoen dat een wedstrijd van Cambuur tussendoor werd stilgelegd. Na de afgesproken afkoelperiode kon de wedstrijd weer doorgaan.
Toen was het doelpuntenmaker El Hilali die Milan Smit in stelling bracht. Die schoot uit de draai en dwong daarmee Smits tot een knappe redding: hij kon er met de vingertoppen nog maar net bij.

Slotoffensief Willem II

Met nog een paar minuten te gaan, begon Willem II aan een slotoffensief. Cambuur stond lange tijd onder druk en capituleerde bijna toen Sigurgeirsson uithaalde. Van Osch hield echter voor het eerst dit seizoen zijn doel schoon.
Door de overwinning klimt Cambuur weer naar de gedeeld tweede plaats van de eerste divisie. De Leeuwarders hebben 13 punten uit zes wedstrijden, net als VVV-Venlo. Alleen Roda JC staat er beter voor, de ploeg uit Kerkrade heeft twee punten meer.