Bergsma en Lootsma winnen op laatste kaatsdag van het jaar, die in het teken staat van afscheid

Gabe-Jan van Popta en Marten Bergsma © Dijks Fotografie
Ze waren op weg om hun kaatscarrière af te sluiten met een overwinning, maar Hans Wassenaar en Marrit Zeinstra hebben elk de finale van hun laatste partij op het hoogste niveau verloren, de Oldehovepartij in Leeuwarden.
Bij de mannen ging de overwinning op de doorelkaarloterspartij naar Marten Bergsma, Gabe-Jan van Popta en Hendrik Kootstra. In de finale van de vrouwen waren Moniek Lootsma, Louise Krol en Jeska Terpstra de sterksten.
Vier toppers nemen afscheid van het kaatsen
Wassenaar was met Peter van Zuiden en Taeke Triemstra in een partuur geloot. Dat bood perspectief en dat werd meteen duidelijk: in de eerste omloop was Wassenaar met 5-1 6-6 te sterk voor zijn vaste maat Tjisse Steenstra.
Op de tweede lijst trof Triemstra zijn vrijeformatiemaat Gert-Anne van der Bos en opnieuw werd het niet heel spannend (5-2 6-6). In de halve finale kwam Wassenaar zijn andere maat tegen: Renze Hiemstra, die na vandaag ook afscheid neemt. Het werd 5-2 6-0.
Hans Wassenaar na zijn laatste partij op het hoogste niveau © Dijks Fotografie
In de finale kwamen ze echter het partuur van Marten Bergsma tegen, die met Gabe-Jan van Popta en Hendrik Kootstra ook goed geloot had. Op de eerste lijst werd het 5-1 6-4 tegen Haye Jan Nicolay, Gerben de Boer en Jan Tymen Eisma. Daarna hadden ze het tegen Menno van Zwieten, Hessel Postma en Rick Minnesma lastiger, maar op 5-4 6-2 was dat ook klaar.

Spannende finale

De eindstrijd begon spectaculair, met twaalf bovenslagen in de eerste drie eersten. Tot 2-2 ging het gelijk op. Toen pakte het partuur-Bergsma twee bordjes achter elkaar op 6-6. Het gaatje was geslagen. Op 5-3 6-6 maakte Bergsma het uit met een zitbal.
Het betekent ook dat het jaarklassement een prooi is voor Tjisse Steenstra. Die eindigt op 56 punten. Met zijn finaleplaats van vandaag komt Wassenaar ook op 56, maar Steenstra heeft meer eerste prijzen (veertien om twaalf).
Tjisse Steenstra © Dijks Fotografie
Bij de vrouwen stond de dag ook in het teken van afzwaaiende kaatsers. Het volledige beste partuur van dit seizoen, bestaande uit Ilse Tuinenga, Anne Monfils en Marrit Zeinstra, stopt er bijvoorbeeld mee.
In Leeuwarden zat Tuinenga vandaag in een partuur met Mintje Meinema en Larissa Smink. Monfils kaatste met Annelien Broersma (die ook stopt) en Fiera de Vries.
En Zeinstra was bij Iris Veltman en Lisanne Scharringa in een partuur geloot.

Alles aan de hang (×3)

Ze overleefden allemaal de eerste omloop en kwamen daarmee in de halve finale. Die stond bol van de spanning: Veltman won met alles aan de hang van Tuinenga en ook de andere halve finale, het partuur-Broersma tegen Moniek Lootsma, Louise Krol en Jeska Terpstra, eindigde in 5-5 6-6. Dat laatste partuur greep de winst.
In de finale ontliepen de parturen van Lootsma en Veltman elkaar ook niet veel, beide eindigden met bijna een volle telegraaf. Op 5-5 6-4 ging de overwinning naar het partuur van Lootsma.
De winnaars bij de vrouwen © Martin de Jong Fotografie
De derde prijs was voor het partuur van Tuinenga, dat de troostfinale ook weer met 5-5 6-6 won.
Bij de vrouwen was de winnaar van het jaarklassement al bekend: Marrit Zeinstra pakte dit seizoen zeventien eerste prijzen, drie tweede prijzen en een derde prijs. Ze eindigt op 56 punten. Ilse Tuinenga komt uit op 48.
Het succesvolste partuur van het afgelopen jaar, alle drie stoppen ze met kaatsen op het hoogste niveau: Marrit Zeinstra, Ilse Tuinenga en Anne Monfils © Dijks Fotografie