Hondentips van De Hûnekop-frontman Emiel Stoffers: "Het was hap, en hij liet niet meer los"

Emiel Stoffers is altijd dol op honden geweest, maar rottweiler Bauke zal hij van zijn leven niet vergeten. Het is een heel speciaal dier.
Dat vertelt de zanger van De Hûnekop in een openhartig gesprek, waarin hij ook vertelt over het ouder worden en de toekomst van zijn band. "Zoals het nu gaat, kunnen we nog heel lang doorgaan."
Bauke, ook bekend van de Friestalige actiecommedie Stjer, is de eerste hond die Stoffers zelf heeft opgevoed. Dat was niet altijd gemakkelijk. "Bauke heeft een sterk karakter en is slim. Op een gegeven moment begon hij het mannetje uit te hangen en wilde hij me bijten. Toen moest ik wel even corrigerend optreden."
Emiel wil enkele hondentips graag met ons delen. Om te beginnen moet je consequent zijn. Als je de hond roept, moet hij meteen komen. Elke keer als je hem roept en hij komt niet, betekent dat een verzwakking van je commando. En je kunt hem niet op zijn falie geven als hij uiteindelijk toch komt, want dan straft je hem voor het naar je toe komen.

Bier halen

Hij gelooft heilig in een positieve opvoeding. Dus niet alleen commando's geven, maar ook leuke dingen met de hond doen om een band op te bouwen. Zo heeft hij Bauke bijvoorbeeld geleerd bier te halen. En dat is niet omdat hij er zelf te lui voor is, voegt hij er meteen lachend aan toe.
Hoe hij dat bier halen voor elkaar heeft gekregen? Richt je steeds op simpele deelstapjes en oefen die. Het begint met apporteren, dingen bij je brengen. Dan leren de koelkast te openen. Daarvoor hangt er een doek waaraan de hond kan trekken. En vervolgens het blikje in de bek nemen.
"Op een gegeven moment kreeg Bauke het door. Soms beet hij ook door en slobberde hij het bier van het kapotte blikje op, hahaha. "
Emiel Stoffers met zijn hond Bauke © Omrop Fryslân
Sommige honden kunnen op een bepaalde leeftijd onaangepast gedrag gaan vertonen. Ze gehoorzamen niet meer, grommen en laten hun tanden zien. Op een avond had Bauke een van Emiels vrienden beet. Ze zaten de hele avond te praten en op een gegeven moment aaide deze vriend de hond. Zijn hand naderde de kop van de hond van voren.
"Toen was het hap, en Bauke liet niet meer los. Ik dacht: wat maak je me nou? En heb hem laten weten dat zoiets niet wenselijk is."

Vuurwerk

Emiel houdt ervan om in de psychologie van een hond te duiken. Waarom doet een hond wat hij doet? Neem nu bijvoorbeeld vuurwerk met oud en nieuw. Hondenbaasjes zouden veel meer kunnen doen om te voorkomen dat hun dieren getraumatiseerd raken. Je kunt een hond minder bang maken door een cd aan te zetten met vuurwerkgeluiden als je hem voer geeft. Elke keer zet je het geluid van de cd iets harder. Dan went de hond eraan.
Ik zie mijn vrouw bijna nog minder vaak dan mijn hond.
Emiel heeft ook een emotionele band met zijn Bauke
Zijn hond betekent veel voor Emiel. Hij heeft veel van hem geleerd, maar er is ook een emotionele band. "Je ziet elkaar de hele dag door. Ik zie mijn vrouw bijna nog minder vaak dan mijn hond."
Bauke is nu een jaar of tien. Dat wordt straks nog wel een dingetje, zegt Emiel, want de hond heeft natuurlijk niet het eeuwige leven. Toen de vorige overleed, moest hij ervan huilen. Aan de andere kant, dat ze dood gaan weet je als je een hond neemt. Als je daar niet tegen kunt, moet je er niet aan beginnen.
Emiel Stoffers © Omrop Fryslân
Een hond heeft hij dus. Maar wil hij ook vader worden? Dat weet Stoffers niet. Hij is een veertiger en heeft nu eigenlijk wel een perfect leven, vindt hij. Bovendien zijn er wel kinderen in zijn omgeving. "Dan hoef ik er zelf niet aan te beginnen. Maar als de vrouw tegen mij zegt: 'Ik wil graag kinderen', dan gaan we daaraan werken. Ik zou het ook wel weer mooi vinden, denk ik."

In beweging

Emiel is in de loop der jaren wel iets veranderd in vergelijking met tien of vijftien jaar geleden. Om in conditie te blijven doet hij regelmatig aan sport. "Dat verwachten mensen misschien niet van mij."
In het radioprogramma Noardewyn heeft presentator Willem de Vries van maandag tot en met donderdag 1-op1-gesprekken met mensen uit de culturele wereld. Luister tussen 18.00 en 19.00 uur, beluister het als podcast of bekijk het op YouTube.
Op vrijdag is Noardewyn Live, het muzikale dorpsplein van Fryslân, met allerlei live-muziek te horen tussen 18.00 en 19.00 uur. Die optredens zijn zaterdagavond op televisie te zien.
Het leven van alle Hûnekoppers is sowieso minder rock-'n-roll dan voorheen. Bij een festival of in kroegen was er altijd bij de Hûnekopcamper die ze toen hadden, een afterparty voor de vrijwilligers. "Dan deden wij het licht uit."
Nu hebben ze een chauffeur en iemand voor de merchandise, eten ze geen broodjes knakworst meer en gaan ze na een optreden altijd terug naar huis.
"Mensen denken dat ik de hele week dronken in bed lig.
Emiel Stoffers is serieus aan het werk
Emiel is nu ook getrouwd. Hij wappert met zijn hand waaraan zijn trouwring prijkt. Zijn vrouw is acht jaar jonger dan hij. Wat het krijgen van kinderen betreft zou dat dus perspectieven openen.
"Mensen denken dat ik de hele week dronken in bed lig, maar ik doe ook het management van de band. Het is een kantoorbaan waarmee ik het druk heb. Ik sta liever op het podium. Misschien dat iemand anders het kantoorwerk in de toekomst overneemt. In ieder geval, zoals het nu gaat kunnen wij nog jaren vooruit."

Tinnitus

Wat hem nog wel zorgen baart, is de niet aflatende pieptoon in zijn oren. Spelen met oorbescherming in vindt hij vreselijk. Hij kan er niet aan wennen. "Als we anderhalf uur moeten spelen, dan zou ik anderhalf uur lang balen. Want het is niet zoals ik het gewend ben."
Hij moet doen alsof hij het naar zijn zin heeft, terwijl hij inwendig staat te vloeken. Maar hij moet leren ermee om te gaan. "Als ik niet leer met die doppen in te spelen, zal ik moeten stoppen."

Rûchtrouwers

Emiel loopt over van de ideeën voor de toekomst. Zo wil hij een oude limousine opknappen en daarmee trouwparen rijden. 'Rijden foar rûchtrouwers' noemt hij het, met een knipoog naar het nummer Rûchhouwer van de band. Mensen zelf in de echt verbinden lijkt hem ook wel iets. En hij heeft een script geschreven voor een serie.
Maar eerst dit weekend: dan is zijn band de hoofdact op het eigen driedaagse Hûnekopfestival in Drachten.

De top 3 van Emiel Stoffers

Artiest Titel
1. De Hûnekop Wy Kam Fram Fryslân
2. De Hûnekop Stekpeal
3. Folgas Sjoch dy Friezen