Cambuurdebuut maakt emoties los bij Myles Veldman: "Noah en Isay kijken van boven mee"

Myles Veldman bij zijn debuut tegen FC Den Bosch © Orange Pictures
Het was vorige week zaterdag ongeveer kwart voor negen toen Myles Veldman klaar stond aan de zijlijn van het Cambuur Stadion. Een moment waar hij naartoe geleefd heeft, zeker sinds 30 juli 2021.
De ene na de andere speler uit de jeugdopleiding van Cambuur maakt dit seizoen het officiële debuut in het geel-blauw. Wiebe Kooistra, Tom van der Werff en Myles Veldman kregen al een kans. Voor onder anderen Marcel Schaapman, Yoram van der Veen en Iwan Henstra zal dit een kwestie van tijd zijn..
Veldman kwam in de wedstrijd tegen FC Den Bosch voor het eerst binnen de lijnen. Hij is een 20-jarige voetballer, die is geboren en getogen in Utrecht. In de jeugd speelde hij bij amateurclubs, daarna bij FC Den Bosch en ADO Den Haag.
De Domstedeling is een linkerverdediger, maar kan ook centraal achterin spelen. En tegen Den Bosch viel hij zelfs in als linksbuiten. Het is Veldmans derde seizoen bij Cambuur. "Ik ben super blij en voel me hier thuis."
Het debuut bij Cambuur maakte veel los bij Myles Veldman
Terug naar zijn debuut. Dat zorgde voor veel emotie na afloop van de wedstrijd. Een week later legt Veldman uit waar die emotie vandaan komt. "Twee jaar geleden zijn twee van mijn beste vrienden omgekomen. Het zat heel diep", vertelt hij.
Veldman doelt op Noah en Isay Gesser, die op 30 juli 2021 om het leven kwamen bij een auto-ongeluk. De broertjes waren zestien en achttien toen ze verongelukten. Noah was een groot voetbaltalent, dat in de jeugdopleiding van Ajax zat.
Als het niet meezat, dacht ik: ik moet het voor hen doen.
Myles Veldman over Noah en Isay Gesser
Na het verlies van zijn beste vrienden ging er een knop om bij Veldman. Op dat moment speelde hij al in Leeuwarden, bij de belofteploeg. Hij werkte altijd al hard, maar daar moest in zijn ogen nog een schep bovenop.
Veldman: "Als het niet meezat, dacht ik: ik moet het voor hen doen. Ik heb het gebruikt als kracht om elke dag weer keihard te werken, ook als ik in zak en as zat. De eerste stap is gelukt en nu gaan we gewoon weer door."
Maar hij heeft wel even stilgestaan bij het debuut. "Nu ik de kans kreeg om te debuteren, kwam daar zoveel emotie bij. Die jongens kijken van boven mee. Ik was super blij dat ik het voor hun heb kunnen doen."

De doorstroom uit de jeugdopleiding

Myles Veldman is een van de exponenten uit de Cambuurjeugdopleiding. Doordat het spelersbudget van de club halveerde na de degradaties, is gekozen voor een kleinere wedstrijdselectie met meer ruimte voor de jeugd.
"Jeugdspelers zijn vaak veel verder dan mensen durven denken", weet trainer Sjors Ultee. "Maar als je vertrouwen aan die gasten geeft, krijg je vaak hele mooie dingen terug."
Volgens Ultee moet je het als club aandurven om jonge talenten speeltijd te geven. "De één moet wat langer wachten op zijn kans wachten dan de ander, maar wij zijn heel blij met dat we deze jongens erbij hebben. Het is voor de club en de lange termijn heel mooi."
De vader van Myles Veldman, John, werd in 1996 gepresenteerd bij Ajax © ANP
Het bekende spreekwoord dat de appel niet ver van de boom valt, blijkt ook in het geval van Veldman toepasselijk. Zij vader speelde in de jaren tachtig en negentig voor onder andere PSV en Ajax. Hij speelde ook een interland voor het Nederlands elftal.
Vader John was net als zoon Myles een verdediger. "Mijn vader helpt me met de kleine dingetjes, met wat ik goed doe en wat ik beter kan doen. Het heeft alleen maar voordelen. Mijn vader heeft het beste met me voor."
Het verschil tussen beiden is dat John een rechterverdediger was en Myles een linkerverdediger. Maar zo zegt de jongste Veldman: "Ik denk dat er genoeg overeenkomsten zijn. Wendbaarheid, snelheid, fysiek en loopvermogen. Sinds ik klein ben, helpt hij me daar ook steeds bij."
De wedstrijd tussen SC Cambuur en Willem II begint zondagmiddag om 16.45 uur. Het is live te volgen in het radioprogramma Snein yn Fryslân. Het commentaar vanuit het Cambuur Stadion kom van sportverslaggever Andor Faber.
Een uitgebreid verslag van de wedstrijd is maandag terug te zien in het Cambuur Sjoernaal bij Omrop Fryslân.