liveblog | 17 september

112-nieuws 17 september: Vandalen bespuiten decor en tribune openluchtspel Akkrum met verf

In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste 112-nieuws in Fryslân. Hier vind je een overzicht van onder andere ongelukken, branden en verkeersinformatie in onze provincie.

Laatst bijgewerkt: 17 september, 19:37 uur
19:37

Vandalen verven decor en tribune openluchtspel Akkrum

© Dreamteater Akkrum
Een paar dagen voor de première van het iepenloftspul in Akkrum is het decor daar bespoten met verfbussen. Ook de tribune zat vanochtend onder de verf.
"Al weken wordt hier door heel veel mensen keihard gewerkt om alles voor de première klaar te krijgen en dan zijn zulke acties zo teleurstellend", schrijft de organisatie op Facebook. Er is aangifte bij de politie gedaan.
"We roepen de daders op om zichzelf bij ons te melden. Jullie kunnen de boel dan zelf weer schoonmaken en we hebben ook nog wel wat andere klusjes voor jullie."
De première van het tweede iepenloftspul van Akkrum, met de titel Heksen, is komende donderdag.
14:11

Kielekiele voor een auto in Koarnjum

© AS Media
Het was kielekiele voor een auto in Koarnjum. Een automobilist was vanaf De Wier achteruit in de berm beland. Het ging echter om een dijk, waardoor de auto op het randje bungelde. De brandweer kon de auto met behulp van spanbanden nog op tijd stabiliseren, zodat die niet naar beneden rolde. Er raakten geen mensen gewond en ook de auto kwam ongeschonden weer op de weg terecht.
07:10

Sociale media in de ban van groene komeet bij Drachten

Rechts is de groene bal in de lucht te zien © @SimonBosma
Op sociale media was veel te doen om een lichtgevende streep die zaterdag rond 20.30 uur te zien was in de lucht. Simon Bosma uit Eastermar had het vastgelegd met de dashcam van zijn auto, toen hij op de N381 bij Drachten reed. Toen hij de afslag naar Ureterp voorbij kwam, vloog het verschijnsel naar beneden.
Hij plaatste het op X en kreeg vele reacties. Hoewel sommigen opperden dat het wel eens 'de Russen' of het 'Hûnekop Festival' zou kunnen zijn, lijkt het te gaan om een komeet. In de omkregen Franeker, Dokkum, Hurdegaryp en Groningen werd de lichtflits ook gezien en de bekende sterrenkundig journalist Govert Schilling riep op details door te geven aan de meteorenwerkgroep.
Over 435 jaar weer
Later bleek dat het waarschijnlijk de Nishimura-komeet was. Die komt dicht bij de aarde langs en is vandaag het meest helder en dus het beste te zien. Dat hij zo zichtbaar is gebeurt niet vaak, pas in het jaar 2458 is de Nishimura-komeet weer te zien. C/2023 P1 (Nishimura) doet er 435 jaar overeen rondje om de zon.
07:06

Brand in hokje achter huis in Burgum

De was hing nog buiten, die zal wel naar rook hebben gestonken © ProNews Producties
De brandweer is zaterdag in Burgum opgeroepen voor een brand aan de Bulthuissingel. De brand zou zijn ontstaan in de tuin, maar sloeg over naar een hokje. Er werd opgeschaald naar middelbrand en de brandweerkorpsen van Burgum, Oudega en een hoogwerker van Leeuwarden werden opgeroepen. Intussen probeerde een buurtbewoner om het vuur met een tuinslang zelf uit te krijgen. De bewoners waren op dat moment niet thuis.
De brandweer van Burgum heeft samen met de politie het vuur snel uitgekregen. De andere brandweerkorpsen konden retour kazerne.
07:00

Leeuwarder politie houdt herrieschoppers aan

De politie van Leeuwarden kreeg zaterdagmiddag melding over een vervelende man in een kledingwinkel in het centrum. De man viel personeel lastig. Toen een politie ter plaatse kwam en de identiteit van de man wilde vaststellen, weigerde de verdachte mee te werken. De man is daarna aangehouden, al verzette hij zich duidelijk. De 34-jarige man bleek geen vaste woon- of verblijfplaats te hebben. Er is een proces-verbaal opgesteld.
Het was niet de enige persoon die vervelend deed. Op het Kalverdijkje moest de politie in actie komen voor een agressieve vrouw, die bloemen uit de bloembakken trok en personeel bedreigde en mishandelde. De 24-jarige vrouw is door de politie aangehouden.