Zeinstra en Wassenaar zijn klaar met kaatsen: "Alles winnen, daar is geen reet aan"

Marrit Zeinstra en Hans Wassenaar © Dijks Fotografie / Omrop Fryslân
Het is mooi geweest voor kaatsers Hans Wassenaar en Marrit Zeinstra. Beiden komen zondag voor de laatste keer in actie bij de Oldehovepartij in Leeuwarden, traditioneel de afsluiter van het kaatsseizoen.
Hans Wassenaar heeft alle grote partijen op zijn naam geschreven. Met winst op de Freule, de Jong Nederlandpartij, de Bondspartij en de PC is hij in het bezit van het zogenaamde klavertje vier.

Koning van Fryslân

Bij de laatste editie van de PC stapte Wassenaar (32) met zijn maten Renze Hiemstra en Tjisse Steenstra als winnaars van het Sjûkelân. Voor het toppartuur was het hun tweede PC-overwinning op rij en voor Wassenaar zijn vierde in totaal.
"Mijn allereerste PC-winst zal ik nooit vergeten", vertelt Wassenaar, "dat was echt de mooiste week van mijn leven. Daar werk je tien jaar naartoe en als het dan lukt, is er een explosie van blijdschap. Ik voelde me toen echt de koning van Fryslân."
De hoogtepunten uit de kaatscarrière van Hans Wassenaar
De 26-jarige Marrit Zeinstra won ook alles wat er te winnen is. Met haar overwinningen op de PC (vier keer), de Ald Meierspartij, de Jong Fammepartij in Mantgum en de Bondspartij is zij een van de zes kaatsers die de Vier Wimpels heeft, de vier belangrijkste overwinningen in het vrouwenkaatsen.

Een van de groten

"De PC winnen is natuurlijk mooi", zegt Zeinstra, "maar ik was vaak favoriet. En eerlijk gezegd vind ik het mooier wanneer je wint terwijl niemand dat verwacht. Zo won ik in 2013 de Ald Meierspartij met mijn zusje Hiske en Leentsje Bootsma. Toen was ik 16 jaar, dat was echt heel bijzonder."
Dit jaar kwam ze in bezit van de Vier Wimpels, toen ze voor het eerst het NK won. "Ik was daar nooit zo mee bezig, maar dat werd anders toen ik de Ald Meierspartij won. Toen werd het in één keer realistisch. Ik ben er wel heel trots op, dan kun je toch zeggen dat je bij de groten hoort."
Ook Renze Hiemstra en Evert Pieter Tolsma hangen de kaatswant aan de wilgen. Hiemstra is vijfvoudig winnaar van de PC. Bij de vrouwen neemt het volledige toppartuur van Marrit Zeinstra afscheid, want ook Ilse Tuinenga en Anne Monfils kaatsen zondag voor het laatst.
Zondag kaatsen jullie voor het laatst, wat voor gevoel geeft dat?
Zeinstra: "Ik heb er zin in, de Oldehovepartij is altijd heel gezellig en bovendien heb ik daar nog nooit gewonnen. Het zou mooi zijn om die ook nog even te pakken."
Wassenaar: "Ja, het einde is in zicht, maar je maakt keuzes en er is meer dan kaatsen alleen. Alles vol gas kan nu eenmaal niet."
Winnaars van het Klavertje Vier © Dijks Fotografie / Omrop Fryslân
Zeinstra: "Ik kijk ernaar uit dat ik straks wat meer vrijheid heb. Dat ik niet meer ieder weekend eropuit moet, dat ik niet meer iedere week twee keer moet trainen. Bovendien heb ik alles gewonnen, dat maakt de keuze ook wat makkelijker."
Wassenaar: "Zondag gaan wij gewoon voor de winst en als het dan voorbij is, dan zal dat wel even aankomen. Maar ik vind het allemaal niet zo spannend, ik ga niet dood, hoor!"
De hoogtepunten uit de kaatscarrière van Marrit Zeinstra
Zeinstra: "Ik houd heus niet voor altijd op, je zal me echt nog wel eens zien bij het afdelingskaatsen. Als ze me nog eens nodig hebben, kunnen ze altijd bellen. Al zal ik niet tegen ieder partuur 'ja' zeggen."
Wassenaar: "Ik heb toevallig toevallig gedroomd dat ik was uitgevallen bij de PC en dat kwam wel even aan, moet ik zeggen. Volgend jaar ben ik voor 99 procent zeker toeschouwer bij de PC en ik denk niet dat ik er dan ontspannen bij zal zitten. Het allerliefst sta je toch in het veld."
Ik moest me steeds vaker opladen voor de wedstrijden.
Marrit Zeinstra
Zeinstra: "Het is anders dan jaren geleden, het vrouwenkaatsen is behoorlijk uitgedund en dat maakt het minder leuk. Ik moest me steeds vaker opladen voor de wedstrijden. Nu ik mijn studie fysiotherapie heb afgerond, kijk ik ernaar uit om wat langer op vakantie te gaan. Zo wil ik altijd nog eens naar de Filipijnen."
Wat zullen jullie het meeste missen?
Wassenaar: "Het winnen! Dat je toewerkt naar een hoogtepunt en op dat moment het beste uit jezelf haalt. En dan heb ik het over de PC, maar ook over Dronryp, de Van Aismadagen, Arum en de Rengersdag. Dat zijn toch partijen met historie."
Zeinstra: "Ik heb vier keer de Dames PC achter elkaar gewonnen, dus ik heb er wel vrede mee dat ik daar volgend jaar niet aan meedoe. Ik ga vooral de partijen in juli en augustus missen: Minnertsga, Arum, Witmarsum. Daar komt altijd veel publiek op af en is het hartstikke gezellig."
Hebben jullie het gevoel dat jullie alles gedaan hebben?
Marrit Zeinstra: "Wij hebben alleen Grou niet gewonnen, maar dat is voor mij niet een reden om langer door te gaan. Je merkt toch wel dat het gemak er een beetje insluipt als je alles wint."
Winnaars van de Vier Wimpels © Dijks Fotografie / Omrop Fryslân
Wassenaar: "Ik snap Marrit wel: als je in een seizoen echt alles wint, ook als je zelf maar 50 procent bent, geloof mij maar, daar is geen reet aan. Dan wordt het saai."
Zeinstra: "Winnen verveelt nooit en je kunt beter alles winnen dan alles verliezen. Maar het is wel zo dat bij het doorelkaarloten een andere Marrit te zien was. Dan moet je er meer voor doen en als het dan lukt, dan ben je extra trots op jezelf."
De Oldehovepartij is zo'n dag van het doorelkaarloten. Zo kaatst Hans Wassenaar in Leeuwarden met opslager Peter van Zuiden en voorinse Taeke Triemstra. Marrit Zeinstra vormt een partuur met Iris Veltman en Lisanne Scharringa.