Sportclub Heerenveen heeft behoefte aan 'teringlijers': "Het ligt aan de instelling"

Sven van Beek © ANP
Na de kansloze nederlaag tegen Feyenoord (6-1) is verdediger Sven van Beek duidelijk: "Het was ondermaats vandaag." Volgens hem heeft sc Heerenveen meer 'teringlijers', zoals hij het zelf noemt, nodig, spelers die laten zien dat er niets te halen valt.
"Ikzelf ben de enige die dat heeft. Sommige jongens moeten gewoon eens een harde tackle inzetten of een gele kaart pakken", stelt hij. "Je moet iets meer dat 'godverdomme' in je hebben."
Sven van Beek over waar het aan ontbreekt bij sc Heerenveen
"Niemand doet dit expres, maar uiteindelijk is het wel instelling", stelt de verdediger. "Als je ziet hoe sommige jongens op het veld stonden, moeten we onszelf afvragen wat we hier überhaupt deden."

Speeltuin

Doelman Andries Noppert vond het pijnlijk hoe Heerenveen zich zaterdag presenteerde. "In de eerste twintig minuten was het één grote speeltuin voor Feyenoord, zo wil je de wedstrijd niet beginnen. Dan maak je het voor jezelf al heel moeilijk."
Volgens Noppert heeft Heerenveen nog een lange weg te gaan. "We zitten in een proces en waren nog lang niet compleet, maar je moet ook geen excuses zoeken: vandaag was niet goed genoeg. Zij waren de grote jongens en wij de jongetjes."
Andries Noppert beleefde een pijnlijke avond
Noppert vindt dat Heerenveen meer leiders nodig heeft, spelers die het elftal bij de hand nemen. "We zijn te weinig met elkaar bezig. We moeten beter met elkaar omgaan, zodat we meer een team worden en taken als een elftal gaan doen."
"Als we continu met elkaar bezig zijn, dan ga je voor elkaar lopen", denkt Noppert. "In mijn optiek doen we dat te weinig. Ik zie berusting. Dan laten we ons kopje hangen: het is wat het is."

Het niveauverschil is te groot

Trainer Kees van Wonderen wijst vooral op het niveauverschil tussen Feyenoord en sc Heerenveen. "Je kunt niet verwachten dat wij een Champions League-deelnemer, met een heel goed niveau de laatste weken, eventjes gaan levelen. Het verschil is daarvoor veel te groot."
De trainer hoopt met name dat zijn ploeg van de wedstrijd leert. "Dat iedereen de wedstrijd terugkijkt en nadenkt: waar zit het hem voor mij in om hier winst uit te halen? Wat kan ik hiervan leren om naar het niveau te gaan waar ik naartoe wil?"
Kees van Wonderen vond Feyenoord eenvoudigweg veel beter
Vorig seizoen pakte Heerenveen nog een punt in De Kuip, toen met vijf spelers in de verdediging. Had Heerenveen niet beter met zo'n opstelling kunnen spelen? "Nee, dan had je misschien geslotener gespeeld, maar dat is niet de weg die we op willen. Wat is de winst om eenmalig te switchen naar 5-3-2? Dan hadden we ook geen resultaat gehaald. Het niveauverschil was te groot."

Van Beek toch een beetje blij

6-1 verliezen, maar uiteindelijk was één man toch een beetje blij: Sven van Beek. Hij speelde voor het eerst weer mee in een eredivisiewedstrijd nadat hij maanden aan de kant stond na een blessure aan de achillespees.
"Ik heb een lang traject door moeten lopen. Dan kijk ik naar de positieve dingen en dat is dat ik vandaag weer op het veld stond. Natuurlijk zie je het liever anders en ben ik zeker niet te spreken over hoe wij onszelf hebben laten zien, maar op dit moment kijk ik naar mezelf en ben ik blij dat ik er weer stond."
Van Beek werd in de pauze gewisseld. Hij had misschien nog wel even langer door gekund, maar: "Dit keer was het een goed moment om voor mezelf te kiezen. Liever op een goed moment eraf stappen en er volgende week weer staan."