Kan Danny Noppert een goed WK neerzetten? "Komst dochtertje werkt misschien wel mee"

Danny Noppert © Kelly Deckers, PDC
Hij is inmiddels een van de beste darters van de wereld. Danny Noppert (32) uit Joure - op dit moment de mondiale nummer negen - hoort bij de top van de PDC. Toch wordt het tijd voor zijn volgende stap: een goed resultaat neerzetten op het WK.
De zomervakantie zit er net op voor Noppert, na toernooien in Australië en Nieuw-Zeeland. Met zijn vriendin Mandy en zoon Jent kon hij in Griekeland tot rust komen.
Maar nu moet er weer gegooid worden, dit weekeinde op een televisietoernooi in Amsterdam. De World Series Finals in AFAS Live markeren het begin van een drukke tweede seizoenshelft, met als absolute uitsmijter het WK in december.

"Niet zo stabiel"

Noppert mag dan wel de mondiale nummer negen zijn, zijn eerste seizoenshelft was volgens hem tot nu toe niet goed. "Het is niet heel stabiel dit jaar. Het is nog niet mijn jaar."
Er komen echter nog meerdere grote toernooien aan, waar veel geld voor de wereldranglijst te verdienen valt. Denk aan de World Grand Prix, het European Championship en de Grand Slam of Darts.
© Kelly Deckers, PDC
Het absolute hoogtepunt voor iedere darter is het WK in december, Op het wereldkampioenschap in het Alexandra Palace in Londen is de meeste eer en het meeste prijzengeld te behalen. "Het WK is altijd wel heel speciaal", zegt Noppert. "Maar is tot nu toen nog niet mijn ding."

Snel uitgeschakeld

De voorbije vier edities werd de Fries steeds in de derde ronde van het WK uitgeschakeld. En dat is voor een speler van zijn kaliber niet goed genoeg, geeft hij zelf ook toe. "Ik geloof er wel in, maar op het WK moet het nog mijn kant op vallen."
Zou het wereldkampioenschap hem ook extra druk geven, waar hij niet mee om kan gaan? "Nee zeker niet", volgens Noppert. "Ik ben altijd wel redelijk rustig en maak me geen zorgen. Ik vecht hard en als ik verlies, kan ik dat accepteren."
Ik geloof er wel in, maar op het WK moet het nog mijn kant op vallen.
Danny Noppert
Maar het is nog maar zeer de vraag hoe het komend WK zal gaan. Begin december verwachten Danny Noppert en zijn vriendin een tweede kindje. Zoon Jent krijgt er een zusje bij, als het goed is nog net voor het wereldkampioenschap dat op 15 december begint.
"Er is nog een dochtertje op komst. Vorig jaar, toen mijn zoontje geboren werd, won ik net daarna de UK Open. Misschien werkt dat ook wel voor het WK dit jaar", lacht Noppert. "Maar ook al wordt een kind geboren, je moet het zelf doen."

"Hier is papa voor gemaakt"

Het leven van een profdarter is niet altijd even makkelijk. Je moet veel reizen en Noppert is soms tijden van huis.
"Mijn zoontje krijgt het wel steeds meer door dat ik wegga. Maar hij begrijpt het straks ook wel. Het is nou eenmaal wat zijn vader doet, hier is papa voor gemaakt. Als ik zo doorga, heeft hij het later ook wel leuk."
Ferline jier ferlear Noppert yn de tredde ronde fan Alan Soutar. © Orange Pictures
In Amsterdam is de Fries dit weekeinde in elk geval goed begonnen. Vrijdagavond versloeg hij in de eerste ronde landgenoot Dirk van Duijvenbode met een gemiddelde van ruim 105. Zijn volgende tegenstander in AFAS Live is Engelsman Nathan Aspinall, waar Noppert zaterdagavond bij de laatste 16 tegen uitkomt.

"Alles is mogelijk"

Kan dit weekeinde de opmaat worden naar een sterke tweede seizoenshelft van Noppert? "Met dit niveau is alles mogelijk. Ik zal nog niet zeggen dat ik direct de finale haal. Het blijft darten, je moet het dag voor dag bekijken."
In 2019 bereikte Danny Noppert nog de finale van de World Series Finals, waar hij uiteindelijk verloor van drievoudig wereldkampioen Michael van Gerwen. In AFAS Live in Amsterdam staan dit weekeinde bijna alle topdarters van de PDC op het programma.