Geen centrale wedstrijdleiding bij SKS Skûtsjesilen, maar wel aanpak wedstrijdzaken

De skûtsjes bij Lemmer dit jaar © ANP
De start kan beter. Tot die conclusie kwam de evaluatie van het SKS Skûtsjesilen. Een centrale wedstrijdleiding komt er niet, maar er wordt wel een bestuurslid vrijgemaakt om wedstrijdzaken aan te pakken.
SKS-bestuursleden, schippers en wedstrijdcommissies waren vrijdag bij elkaar op een evaluatievergadering in De Driuwpôlle in Woudsend. Volgens SKS-voorzitter René Nagelhout was het een 'constructief gesprek' over het afgelopen seizoen.

Lengte van de startlijn

De skûtsjes hebben prachtige wedstrijden gezeild, benadrukt Nagelhout. Maar er blijven altijd zaken die beter kunnen. Veel was terug te voeren naar de start, concludeert hij.
"De lengte en de ligging van de lijn, de gretigheid van de schippers, de rol van de buitenomvlag. Dat zijn allemaal zaken waar we uitgebreid over hebben gesproken."
In het begin was het iedere dag raak: de ene valse start na de andere © ANP
Het seizoen 2023 kende veel valse starten, sommige aanwezigen brachten op de vergadering ter sprake dat de startlijn wel langer mag. In het handboek staat dat de startlijn minstens 280 meter is: dat is 14 keer 20 meter aan schepen.
Nagelhout geeft aan dat de lengte van de startlijnen is bijgehouden. "Het was een aantal keer veel langer en dat hielp wel. Dus daar wordt zeker naar gekeken."

Bestuurslid op de wedstrijdzaken

In de SKS is elke dag een andere commissie verantwoordelijk voor de wedstrijd. Een paar schippers hadden het over 'amateurisme' en vonden de wedstrijden 'rommelig.'
Sommige pleitten voor één vaste, centrale wedstrijdleiding. Daarmee zou het niveau van de organisatie verbeterd moeten worden, bijvoorbeeld als het gaat om het uitleggen van een baan en om de startprocedure.
Volgens Nagelhout stelt de SKS niet vast dat er structureel wat mis is, maar zal er wel onderzoek worden gedaan. "Er wordt zelfs een bestuurslid vrijgemaakt om dat de komende tijd op te pakken: Edou Ritsma. Hij loopt ook al aardig wat jaren mee en zal de rol van bestuurslid wedstrijdzaken nadrukkelijk oppakken. "
Voorzitter René Nagelhout van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen © Omrop Fryslân
Discussie is er volgens Nagelhout dan ook niet over geweest: "Een centrale wedstrijdleiding past niet in de structuur van de SKS. Het met lokale commissies werken is hoe de SKS vanaf de basis werkt. Dat bevalt goed, omdat mensen lokaal goed snappen wat er speelt."
Tegelijkertijd geeft Nagelhout wel toe dat sommige zaken 'op accenten' anders gedaan kunnen worden. "Maar dat vraagt niet meteen een centrale wedstrijdleiding."

Wedstrijdondersteuner op snuffelstage

Dit jaar was er al wel een wedstrijdondersteuner, in de persoon van Ruurd Jouke van Wieren. "Hij heeft een soort 'snuffelstage' gedaan dit jaar. Het is een ervaren wedstrijdleider, op basis van wat hij ziet en hoort en de ervaringen van de commissies, het bestuur en de schippers gaan we verder."
Bemanning in actie © ANP
Een vorm van wedstrijdondersteuning bestaat al ruim tien jaar, maar volgens Nagelhout is het wel een poos 'minder evident of stevig' aanwezig geweest.
"Afgelopen seizoen hebben wij daar voor het eerst weer wat meer op ingezet. De wedstrijdcommissies zeggen dat het hen ook wel helpt: het geeft meer helderheid en je kunt sparren."

Besluiten in maart

De punten die zijn besproken op de evaluatie worden opgepakt door een team van schippers, wedstrijdcommissies en de wedstrijdondersteuner. Dit team zal nadenken over oplossingen.
In januari wordt dat besproken en in maart kan er, als het nodig is, besluiten worden over concrete voorstellen op de algemene ledenvergadering.

"Zonder wrijving geen glans"

Verder voegt Nagelhout er nog aan toe te begrijpen dat schippers dit seizoen wel eens hun frustraties uitten. "Maar dan zit je er nog middenin. Nu ben je een aantal weken verder, de emotie is eraf. Dan wordt er op een nuchtere manier naar gekeken."
De SKS moet er gezamenlijk naar kijken, zegt hij. "Dat is ook de kracht van de SKS. Schippers of bestuurders bepalen niet alleen hoe het komt, dat doen we samen. Natuurlijk is het ook wel eens scherp, maar zonder wrijving ook geen glans. Iedereen zet de schouders eronder, ik heb er alle vertrouwen in."