Hussein Ali: "Spelen voor Heerenveen en Irak is een droom die uitkomt"

© Orange Pictures
Het was al een droom die uitkwam om voor Heerenveen te spelen. Nu maakte Hussein Ali deze week ook nog zijn debuut voor het land waar hij nog nooit geweest is: Irak.
Ali speelde een toernooi mee in Thailand. In de eerste wedstrijd tegen India speelde hij de hele wedstrijd mee. De wedstrijd eindigde in 2-2, maar Irak won na penalty's. "De eerste wedstrijd tegen India hadden we veel meer balbezit en was de tegenstander vooral aan het verdedigen."
In de tweede wedstrijd, meteen ook de finale, was Thailand de tegenstander. Net voor het einde werd Ali naar de kant gehaald. Volgens Ali was Thailand van een best hoog niveau. "Tegen Thailand zag je dat beide ploegen echt goed konden voetballen. Het was een redelijk goed niveau."
Ook tegen Thailand werd het 2-2. En weer nam Irak de penalty's beter. Daardoor mocht Irak zich de winnaar van de zogenoemde King's Cup noemen.

Geboren en getogen in Zweden

Ali is geboren in Zweden en heeft daar ook zijn hele leven gewoond. Opgegroeid in Malmö. Zijn vader komt uit Irak, zijn moeder uit Syrië. In 1989 verhuisden zijn ouders naar Zweden, in 2002 werd Ali geboren.
Maar hij wil liever niet praten over waarom zijn ouders naar Zweden zijn gegaan. "Het is niet aan mij om daar iets over te vertellen. Ik weet ook niet alles, en ik praat er liever ook niet over."
Hussein Ali
Zodoende is hij ook nog nooit in Irak geweest. Ook nu niet, omdat het toernooi in Thailand plaatsvindt. Maar trots is hij wel, dat hij nu mag spelen voor het land waar zijn vader geboren is. "Het was echt mooi. Het was een droom, die uitkwam. Om voor het land van mijn vader te voetballen. Het was een goede en mooie ervaring. Ook voor mijn eigen ontwikkeling."

Vader en moeder trots op Ali

Ali speelde voor de jeugdteams van Zweden, met andere internationals zoals Amin Sarr en Patrik Wålemark. Maar dat hij nu voor Irak speelt, maken vooral zijn vader en moeder heel trots.
"Ze waren ook in Thailand. Dat was echt een mooi moment. Ik heb er echt van genoten dat ze erbij waren om mij te steunen. Voor mijn vader was het ook een geweldig moment. Hij keek naar het nationale team van Irak toen hij jong was en nu ziet hij mij daar in spelen. Dat was heel mooi."
Rewan Amin © Orange Pictures
Hussein Ali kwam in de zomer van 2022 naar Heerenveen. Hij kwam over van Örebro SK. Op dat moment is Milan van Ewijk de rechtsback van Heerenveen en weet Ali dat hij niet veel minuten krijgt. Vijf keer mag hij invallen, maar meer dan 27 minuten in de eredivisie krijgt hij niet. Alleen in de beker, tegen HSV Hoek, begint hij in de basis.

'Alles moet beter'

Nu is Van Ewijk verkocht en krijgt Ali zijn kans. De eerste vier wedstrijden begon hij in de basis. "Ik ben echt blij dat ik speel. Het is een droom die uitkomt om voor zo'n grote club als Heerenveen te spelen."
Toch speelde hij nog geen enkele wedstrijd helemaal uit. Trainer Kees van Wonderen haalde hem iedere keer eerder naar de kant. Ali is dan ook nog erg kritisch op zichzelf. "Ik denk dat ik alles nog moet verbeteren. Zo'n type speler ben ik. Aanvallend en verdedigend moet alles beter. Ik ben ook nog jong, maar ik denk dat ik op de goede weg ben. "

Rewan Amin

Hussein Ali is niet de enige speler die voor Heerenveen heeft gespeeld en uitkomt voor Irak. Rewan Amin uit Leeuwarden heeft ook interlands gespeeld voor Irak. Hij speelt nu in Irak bij Duhok SC en werd de laatste keer toen Hussein Ali erbij was niet opgenomen in de selectie.
Ik heb hem gezien toen hij in Leeuwarden was. We hebben wat met elkaar gegeten. Hij is echt een goeie jongen. Ik heb zijn familie ontmoet. Hij heeft echt een groot hart."