Ronde van Ooststellingwerf moet het Friese wielrennen nieuw leven inblazen

Corona, geldproblemen of het niet kunnen beschikken over politie. Om diverse redenen verdwenen de afgelopen jaren Friese wielerwedstrijden van de kalender. Maar nu komt er eindelijk weer eentje bij.
Dat er verandering in komt, is te danken aan Patrick Vliegen uit Oosterwolde. Hij is in het dagelijks leven vrachtwagenchauffeur en heeft samen met zijn collega Paul Hoek de finale van de AGU clubcompetitie naar Oosterwolde gehaald.
"Het is een wielerklassieker met een grote omloop, een flinke afstand (175 km in totaal, red), en een doorkomst in verschillende dorpen", zegt Vliegen. Officieel heeft de wedstrijd de naam 'Ronde van Ooststellingwerf' gekregen.
156 fietsers op de lijst
De AGU clubcompetitie telt, verspreid over het jaar, zes wedstrijden. In totaal doen 26 clubs uit heel het land mee aan de competitie. Maar liefst 156 renners staan op de deelnemerslijst.
Het zijn toprenners die voor een club uitkomen en geen contract hebben bij een (semi)professionele formatie, maar vaak wel tegen dat profniveau aanschurken.

De Ronde van Ooststellingwerf is zondag de climax van die competitie. Na afloop van de wedstrijd met start en finish in Oosterwolde wordt de eindrangschikking bepaald en wordt duidelijk wat de beste wielervereniging van Nederland is.
Vliegen komt uit Noord-Brabant, maar woont nu in Oosterwolde. Hij fietste vijftien jaar op topniveau en is tegenwoordig ploegleider van TWC De Kempen uit Valkenswaard, een van de teams die meedoet in de AGU clubcompetitie.
Het wielrennen weer op de kaart
Zijn doel? De wielersport in Fryslân weer op de kaart zetten. "Het wielrennen leeft hier niet echt", zegt hij. "Er zijn geen echte wielerwedstrijden meer en dat is eeuwig zonde."
Als er een Friese winnaar uitrolt, is dat helemaal mooi.
Het organiseren van een wielerwedstrijd in het Noorden des lands vraagt moed en vooral ook doorzettingsvermogen. Alleen al in Fryslân zijn in de voorbije 10 jaar 17 koersen van de kalender verdwenen. Waarom zou je dan tóch nog een poging doen?
"Ik kom uit Brabant", zegt Vliegen. "Daar zeggen we: niet geschoten, is altijd mis. Dus hebben we een schot gelost en zie, het was raak."
Voordeel is dat Vliegen geen buitenstaander is, maar de wielerwereld van binnenuit kent. Mede daarom had hij meteen zijn vizier gericht op de AGU clubcompetitie. "Voor deze competitie is de organisatie van een wedstrijd net iets makkelijker. Je hebt minder gedoe met financiën."
De Ronde van Ooststellingwerf is een wedstrijd voor de zogeheten Elite en Beloften, dat zijn de twee categorieën voor toprenners zonder contract. Het parcours is 20,8 kilometer lang. Die ronde fietsen de renners zeven keer.
Om 12.00 uur is de start op de Nanningaweg in Oosterwolde. Daarna gaan de renners in de richting van Fochteloo, Appelscha en Langedijke om vervolgens via Makkinga en Donkerbroek weer terug te keren naar Oosterwolde.
Vliegen stapte daarom samen met zijn collega Paul Hoek naar de Nederlandse wielrenunie, de KNWU, met de vraag of ze een wedstrijd mochten organiseren.
Meteen liet Vliegen ook weten welke wedstrijd hij in gedachten had, de finale van de AGU clubcompetitie. Aangezien er nog geen locatie was gekozen voor die wedstrijd, hapte de bond gretig toe.

Laat echter niemand denken dat ze de wedstrijd zomaar uit de hoge hoed hebben getoverd. "We zijn in januari al begonnen. Eerst met centjes binnenhalen. En we hebben 115 vrijwilligers geregeld."
Inmiddels hebben Vliegen en Hoek hulp gekregen van andere wielrenliefhebbers. Zo staat er nu een organisatiecomité van acht man. De afgelopen dagen zetten ze de puntjes op de i.
Vliegen schat dat er zo'n 500 tot 1.000 toeschouwers langs de kant zullen staan. "Ik hoop op een leuke wedstrijd en lekker weer. En als er een Friese winnaar uit rolt, is dat helemaal mooi."