Van iPad naar helmhout: kinderen in Jirnsum krijgen skûtsjeles

Schipper Age Veldboom geeft skûtsjeles © Omrop Fryslân, Earryt Sijens
Staartdelingen, grammatica en topografie: na een lange zomervakantie zitten schoolkinderen in de provincie weer in de schoolbankjes. Bij KBS Sint Radboud en OBS It Tredde Sté in Jirnsum stonden vrijdag geen meesters of juffen voor de klas, maar schippers van het skûtsje de Ut en Thús.
Nog geen jaar is Jirnsum de standplaats van skûtsje de Ut en Thús, met aan het helmhout schipper Luuc Elzinga. Die pakte bij de IFKS meteen goud in de C-klasse. "We willen wedstrijden winnen, het schip perfect houden, maar ook de kinderen van de iPad krijgen."
De ambitie is om het skûtsjesilen in Jirnsum levend te houden bij de kinderen. En dan kun je het beste bij de jongste Jirnsumers beginnen.
Skûtsje Ut en Thús wil kinderen van de iPad af krijgen
Normaal waren de groepen 7/8 nu bijvoorbeeld aan het rekenen geweest. De kinderen kunnen er nu in ieder geval op rekenen dat ze in beweging moeten komen.
De Ut en Thús had pech met de fok bij een eerdere wedstrijd © Omrop Fryslân, Jitze de Vries
Na een rondje wilde geschiedenisverhalen van de skûtsjekenner Age Veldboom staan er op het plein spelletjes klaar, zoals knopen, touwgooien en turfkruien.
Een afsluitend bezoek aan de Ut en Thús maakt indruk: "Mooi om het van zo dichtbij te bekijken", zegt een van de kinderen.