Liefde voor duiven brengt Amerikaans bokskampioen Mike Tyson naar De Westereen

Mike Tyson met duif © ANP/Omrop Fryslân
Een bijzonder tafereel in De Westereen: de wereldberoemde bokser Mike Tyson was daar op bezoek. Hij deelt zijn hobby met Westereender Heine Bijker: duiven.
De twee hadden al langer contact en Tyson wilde al eerder eens op bezoek, maar de Amerikaan kon nooit een plekje in zijn agenda vinden. Tot deze week.
"Tysons assistent belde mij woensdagmiddag ineens", vertelt Bijker. "Dat Mike Tyson heel graag langs wilde komen en of dat die avond ook kon. Het ging heel snel, maar ik vond het wel goed."
De woonplaats van Bijker was nog wel even een dingetje. "Ze vroegen naar het adres, maar 'De Westereen' was moeilijk om uit te leggen", lacht hij. "Uiteindelijk hebben ze het wel gevonden."

'Legende in de vogelsportwereld'

Een vriend van Tyson deelde op Instagram een filmpje van het bezoek aan De Westereen. Daar omschrijven ze Bijker als 'een legende in de vogelsportwereld'.
Bijker en Tyson hebben drie uren in het duivenhok gezeten. "Ze waren hier om 19.00 uur en hij had alle tijd. Ik liep naar binnen en trok mijn klompen uit, als altijd. Mike liep achter me aan en ik zag opeens dat hij ook zijn schoenen uitdeed."
Een vriend van Tyson zette dit filmpje op Instagram
Tyson was eerder deze week in Amsterdam, om daar zijn eigen coffeeshop te openen. Dat is een van zijn passies. Duiven zijn de andere passie. Toen hij tien jaar was, kocht hij voor honderd dollar zijn eerste duif.
Hij vertelde Bijker ook dat hij iemand een klap gaf, toen diegene de kop van een van zijn duiven aftrok. Dat was het begin van zijn roemruchte bokscarrière.

Bijzondere capriolen

Bijker staat bekend om zijn Birmingham Rollers, een type duif die bijzondere capriolen in de lucht kan maken. De Westereender werd er verschillende keren wereldkampioen mee, in 2013 voor het laatst.
Drievoudig bokskampioen Tyson heeft echter niet een van Bijker zijn duiven gekocht. "Hij koopt over de hele wereld duiven voor veel geld, maar het geld maakt mij niets uit. Ik heb de duiven voor de hobby en ik doe het omdat ik het leuk vind", vertelt Bijker. "Hij heeft nu geen duiven meegenomen, maar misschien komt hij daarom ooit wel een keer terug naar De Westereen en betaalt hij een miljoen."

The Pigeon God

Tyson had een cameraploeg achter zich aan lopen. Eerder maakte hij voor Animal Planet een programma over duivenwedstrijden. Op zijn telefoon laat Bijker een filmpje zien dat de 'personal assistant' maakte van het bezoek aan De Westereen.
De Wâldpyk heeft zelf geen behoefte aan tv-camera's om zijn verhaal toe te lichten. Op de beelden van het bezoek is Tyson te zien die op de picknickbank van Bijker iets zit te eten en te drinken en geniet van de duiven van The Pigeon God, zoals Bijker wordt bestempeld door de Amerikaan.
Heine Bijker was in 2001 al eens bij Omrop Fryslân om over duiven te praten:
Heine Bijker over zijn duiven