Nieuw meetmoment voor Cambuur: "Willem ll gaat meedoen om de bovenste plekken"

Trainer Sjors Ultee met Michael Breij © Orange Pictures
De afgelopen weken trof SC Cambuur meerdere laagvliegers uit de eerste divisie. Zondag komt er met Willem ll weer een topploeg naar Leeuwarden, al is het de laatste tijd wel onrustig in Tilburg.
Trainer Sjors Ultee heeft veel keuze, want alleen Silvester van der Water ontbreekt zondag bij de Leeuwarders. De aanvaller raakte vorige week in het duel met FC Den Bosch geblesseerd aan zijn lies. Maar, zo zegt Ultee: "De eerste geluiden zijn dat het relatief meevalt."

Internationals terug

Het wordt opgelost bij Cambuur met het doorschuiven van Michael Breij van het middenveld naar de plek van Van der Water, rechts in de aanval. Daardoor komt er op het middenveld plek voor Fedde de Jong.
De Jong miste vorige week de wedstrijd tegen FC Den Bosch, omdat hij zijn debuut maakte bij Jong Oranje. Ook Roberts Uldrikis komt terug van interlands, onder andere tegen Kroatië. "Hij heeft twee keer gespeeld tegen heel goede tegenstanders. Dat is goed voor zijn ritme", vindt Ultee.
Trainer Sjors Ultee heeft een zo goed als fitte selectie tot zijn beschikking
Het verschuiven van Breij is voor Ultee de meest logische oplossing. "Ik weet dat Michael het voorin ook heel goed doet. Hij is goed in de diepte en goed in het druk zetten", zegt Ultee. Volgens de Cambuurtrainer kun je het op twee manieren uitleggen.
"Het is zonde om hem weg te halen waar het goed gaat. Aan de andere kant vindt hij het fijn om als rechtsbuiten te spelen", vertelt Ultee. "Een speler moet niet elke week van plek veranderen en door het hele team heen gaan, dat is niet goed. Maar op één of twee plekken spelen, is geen probleem."
Als je hun laatste wedstrijden bekijkt, zie je geen ploeg die vol in de problemen zit.
Sjors Ultee
Bij de tegenstander van zondag, Willem ll, kreeg anderhalve week geleden trainer Reinier Robbemond ontslag. Daarna legde ook technisch directeur Teun Jacobs zijn werk neer. Het zijn roerige tijden dus in Tilburg.
Toch ziet Ultee niet een ploeg die acteert als een bokser die knock-out is geslagen. "Als je hun laatste wedstrijden bekijkt zie je geen ploeg die vol in de problemen zit. Op basis van het spel had Robbemond de ploeg echt wel goed staan en de resultaten waren ook niet slecht."

Wat doet Willem ll?

De grote vraag is hoe Willem ll zondag zal spelen tegen Cambuur. In de eerste wedstrijd na het ontslag van Robbemond veranderde er weinig. Ultee weet eigenlijk niet wat hij nu kan verwachten. "Ze hebben een lange trainingsweek gehad en misschien gaan ze nu wel dingen anders doen."
Zeker is wel dat Willem ll, dat nu vijfde staat met twee punten minder dan Cambuur, een goede tegenstander is. "Het is weer een meetmoment met een ploeg die gaat meedoen om de bovenste plekken. Het is mooi om je daartegen te kunnen testen", zegt Ultee.
Willem ll is een promotiekandidaat. FC Emmen was dat ook. Die ploeg trof Cambuur in de eerste wedstrijd van het seizoen (2-2). "Tegen Emmen leverde dat een hele mooie pot op, omdat je ook net iets eerder wordt afgestraft als je fouten maakt. Die les moeten we inmiddels geleerd hebben."
Ultee denkt wel dat zijn ploeg zich heeft ontwikkeld. "Als ik kijk naar hoe weinig counters we tegen Den Bosch weggaven vorige week, zijn we daarin vooruitgegaan. En Willem ll is daar zeker ook weer een mooie testcase in."
De wedstrijd tussen SC Cambuur en Willem ll begint zondagmiddag om 16.45 uur. Het is live te volgen in het radioprogramma Snein yn Fryslân. Het commentaar vanuit het Cambuur Stadion komt van sportverslaggever Andor Faber.
Een uitgebreid verslag van de wedstrijd is maandag terug te zien in het Cambuur Sjoernaal bij Omrop Fryslân.