Dit zijn de acht finalisten van Liet 2023

De acht finalisten van het Friestalig songfestival Liet zijn bekend. De artiest die wint, zal Fryslân vertegenwoordigen op het Regio Songfestival en op Liet International.
De acts die in de finale mogen strijden, zijn Melissa Pander, Hille Hiddema, MsT Mar Jazz, Bone of Contention, Samar Watt, De Mann', Volk!! en Deun van Seun.

Ruim 1.200 publieksstemmen

De acht finalisten zijn gekozen door een selectiejury en door stemmen van het publiek. Voor de finale kon het publiek een wildcard weggeven, waarmee de favoriet rechtstreeks naar de finale ging.
Er zijn ruim 1.200 publieksstemmen binnengekomen. Wie de meeste stemmen van het publiek kreeg, wordt niet bekendgemaakt om de verdere competitie niet te beïnvloeden.
Luister hier naar een compilatie van de acht finalisten van Liet 2023
"Mooi dat er weer zoveel mensen hebben gestemd", zegt Liet-voorzitter Frans Veltman. "We hebben acht zeer verschillende acts, het is een mooie opsteker voor het Friestalige lied."
Een van de acht finalisten wordt de opvolger van Adri de Boer, die in april 2021 won met het nummer Bliuw mar by my.
Adri de Boer won Liet in 2021 © Piet Douma
De winnaar van Liet 2023 gaat volgend jaar naar Liet International. Er is bovendien een primeur, want de winnende act mag ook naar het eerste Regio Songfestival in Utrecht.
De winnaar van Liet vertegenwoordigt Fryslân op het Regio Songfestival. Dit muziekfestival wordt georganiseerd door Omrop Fryslân en 12 andere regionale omroepen. De eerste editie van het Regio Songfestival vindt plaats op zaterdag 4 november in de Stadsschouwburg in Utrecht.
Elke omroep levert een eigen kandidaat. De 13 inzendingen strijden om de winst tijdens een groot live-optreden. De insteek is om de deelnemers in de streektaal te laten zingen.
Voor het lied met de beste songtekst ligt de Griet van Duinen-tekstprijs klaar, genoemd naar het Omrop-icoon dat in april overleed. De Friese taal en het Fries songfestival Liet waren Van Duinen erg dierbaar.
De finale van Liet 2023 vindt plaats op 12 oktober in Neushoorn in Leeuwarden. Ook dan kan het publiek weer stemmen, zowel in de zaal als online.
De finale van het Friese songfestival is ook live te zien bij Omrop Fryslân via televisie en online via de Omrop-app vanaf 19.30 uur.