Heerenveen als talentenfabriek: dit zijn de toppers van de toekomst

Lyanne Iedema en trainer Hans Schrijver © Orange Pictures
Vivianne Miedema, Shanice van de Sanden, Sherida Spitse, Lieke Martens en Kerstin Casparij: zomaar wat namen die in het pompeblêdenshirt hebben gespeeld en nu bij de top van Europa voetballen. Dat is ook het doel van Heerenveen: een opleidingsclub zijn voor jong talent.
De vrouwentak van sportclub Heerenveen ziet zichzelf als talentenfabriek voor de top van het Nederlandse vrouwenvoetbal. De volgende talenten kloppen alweer aan de deur.
"Een aantal daarvan gaat Oranje halen", zegt Hans Schrijver. Hij begint aan zijn tweede seizoen als coach bij de vrouwen van Heerenveen en is onder de indruk van al het talent bij de club.
De nieuwe Friese voetbaltalenten staan alweer te trappelen bij sc Heerenveen
Schrijver: "Ik ga geen namen noemen, maar ik ben ervan overtuigd dat een aantal van deze meiden Oranje kunnen gaan halen. Topclubs trekken aan onze meiden, maar sommigen kiezen ervoor om nog te blijven."
Ik ben er enorm trots op dat Nina Nijstad nu bij PSV speelt.
Coach Hans Schrijver
Toch raakt Heerenveen ook ieder seizoen een aantal talenten kwijt. Een paar jaar geleden bijvoorbeeld Fenna Kalma en in de zomer van 2021 nog Tiny Hoekstra. Dat is dit jaar niet anders. "Zo ben ik er enorm trots op dat Nina Nijstad nu bij PSV speelt en bij de Leeuwinnen van Jong Oranje."
De selectie van de Heerenveenvrouwen dit seizoen © Orange Pictures
Het betekent ook dat Heerenveen elke keer weer nieuw talent moet vinden en opleiden. "We hebben een erg jong team", zegt Schrijver. "Twee derde daarvan komt uit Noord-Nederland. Onze topscorer (Janneke Ennema, red.) komt bijvoorbeeld uit Stiens."
Mogelijk is zij de volgende die een stap maakt "We zijn echt een opleidingsteam en we willen de meiden helpen om een stap te maken naar een grotere club. En dan is het aan ons om met onze scouting weer nieuwe talenten te halen die we gaan ontwikkelen. Dat is onze rol."

Lyanne Iedema

Een ander jong talent is de 16-jarige Lyanne Iedema uit Eanjum. Ze speelt als linksbuiten en moet het van haar snelheid en dribbelen hebben.
Lyanne Iedema © Orange Pictures
Iedema komt in haar leeftijdscategorie al uit op het hoogste niveau, zo speelde ze al jeugdinterlands voor Nederland onder de 16 jaar. Ze staat nu zelfs op de reservelist van Oranje onder 19.

Beter dan vorig jaar

Zo vlak voor de start van de competitie kijkt Iedema met vertrouwen vooruit. "Het verschil met Ajax en FC Twente is wel groot, maar als wij hard werken, dan moeten we dit seizoen in de top-6 kunnen eindigen. Dat is hoger dan vorig jaar, maar dat moet ook. "
Sinds dit seizoen maken de voetbalvrouwen volledig deel uit van de betaaldvoetbalorganisatie sc Heerenveen. In de jaren hiervoor vielen ze onder een stichting, die werd geleid door vrijwilligers.
Jacco Koops (jaren succesvol coach bij het zeilen) en Foppe de Haan zijn aangesteld als technisch adviseurs en hebben geholpen om de vrouwentak onder te brengen bij de club.
"Ik kom uit de olympische sport en daar maken we geen enkel verschil tussen man en vrouw", zegt Koops. "Het was ons een doorn in het oog dat in het voetbal de verschillen zo groot zijn. Dat kan gewoon niet."
Ook aanvoerder Merel Bormans heeft hoge verwachtingen van het nieuwe seizoen. Ze is met haar 24 jaar een van de oudere spelers. "We hebben een goed uitgebalanceerd elftal, met een mooie mix van jong en oud. Bovendien weten we goed wat we wel en wat we niet kunnen."
Merel Bormans © Orange Pictures
Bormans denkt dat het team er sterker op geworden is. "Zeker in de breedte. Onze doelstelling is om in het linkerrijtje te eindigen."
Dat betekent bij de eerste zes, want sinds dit jaar zitten er twaalf clubs in de eredivisie voor vrouwen. Nieuwkomer is FC Utrecht.
In vergelijking met vorig seizoen, toen Heerenveen als achtste eindigde, is de samenstelling van de ploeg erg veranderd. In totaal hebben negen spelers de club verlaten, waarvan Nina Nijstad (PSV) en Naomi Buikema (PEC Zwolle) de belangrijkst zijn. Daar zijn zeven nieuwe spelers voor in de plaats gekomen.
"Met Nina en Naomi zijn er twee basisspelers vertrokken, maar we hebben goede vervangers gehaald", zegt Schrijver. "Vervangers met eredivisie-ervaring. We hebben hard getraind en ook veel oefenwedstrijden gespeeld. Ik denk echt dat we er goed voor staan, maar dat gaan we zien tegen AZ."
De vrouwen van sc Heerenveen spelen vrijdagavond hun eerste competitiewedstrijd van het seizoen. Tegenstander op sportpark Skoatterwâld is AZ. De wedstrijd begint om 19.30 uur.