Na EK-brons begint nu "belangrijkste toernooi van de zomer" voor Marrit Jasper

© ANP
De Nations League en het EK heeft ze achter de rug, maar het belangrijkste toernooi komt nog. Volleybalinternational Marrit Jasper begint zaterdag aan het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) in China.
Het wordt een zware opgave, maar Jasper en Oranje zijn in vorm. "Door het EK-brons hebben we wel meer vertrouwen."
Nog geen twee weken geleden stond Nederland in Brussel in de halve finale op het Europees kampioenschap. Ze verloren in een spannende wedstrijd van wereldkampioen Servië (3-1), maar pakten daarna wel brons door de regerend Europees Kampioen Italië te verslaan (3-0).
Marrit Jasper tijdens de wedstriid om het EK-brons tegen Italië © ANP
Nu volgt een nog belangrijker toernooi: het OKT. Nederland plaatste zich in 2016 voor het laatst voor de Spelen. Jasper was daar nog niet bij en wil graag de Spelen eens meemaken. "Dit wordt het belangrijkste toernooi van deze zomer. Aan de Olympische Spelen wil iedereen meedoen. Het is iedere vier jaar."
Ik maak me een beetje zorgen om het eten.
Marrit Jasper
Op het OKT in China doen straks acht landen mee. De beste twee plaatsen zich voor de Spelen. 16 september is de eerste wedstrijd, 24 september de laatste. Zo spelen ze zeven wedstrijden in negen dagen.
"Dat wordt best pittig. Ik heb er zin in, maar ik kijk er ook wel wat tegenop. Ik maak me ook wel een beetje zorgen om het eten. Dat is niet zo heel goed hier. Dat is wel zorgelijk."
De Oranjevrouwen waren eerst in Japan om te wennen aan het tijdsverschil en daar was het eten volgens Jasper al niet geweldig. "En hier is dat meestal nog slechter. Voeding is erg belangrijk. Je moet toch voldoende eiwitten en proteïne binnenkrijgen om goed te herstellen. Maar je moet vooral ook niet ziek worden."
Marrit Jasper (in het midden) viert de bronzen EK-medaille met haar ploeggenoten © ANP
Jasper speelt veel en maakt ook belangrijke punten. Haar rol bij het Nederlandse team is deze zomer groter geworden.
Onder haar eerdere bondscoaches kreeg ze minder speeltijd. "Nu speel ik wat meer aan het net, daar krijg ik wel wat meer vertrouwen door. Fleur (Savelkoel) en Anna (Buijs) zijn er niet bij en Nova (Marring) is geblesseerd. Zo zijn er wel wat redenen waardoor ik speel. Maar op dit moment voelt het wel goed."

Bescheiden

Je zou ook kunnen zeggen: ik speel en ik hoor ook te spelen. Maar zo is Jasper niet. "Daar ben ik toch wat te bescheiden voor. Zo wil ik ook niet overkomen. Het gaat goed, dat zeker. Ik hoop dat ik dat vol kan blijven houden."
Programma Nederland:
  1. 16 sep 10.00: Nederland-Canada (11)
  2. 17 sep 04.00: Nederland-Tsjechië (17)
  3. 19 sep 10.00: Nederland-Mexico (23)
  4. 20 sep 04.00: Nederland-Oekraïne (18)
  5. 22 sep 13.30: Nederland-China (6)
  6. 23 sep 10.00: Nederland-Servië (3)
  7. 24 sep 10.00: Nederland-Dominicaanse Republiek (10)
Tussen haakjes staat de positie op de wereldranglijst. Nederland staat zelf negende.
Op het OKT zit Nederland in een zware groep. Twee landen staan op de wereldranking boven Nederland: thuisland China en de wereldkampioen Servië. En om bij de eerste twee te eindigen, moet Nederland dus een van die twee landen onder zich laten.
Volgens Jasper zegt de wereldranking over het algemeen dat de landen boven Nederland beter zijn. "Op dit moment wel. Maar op het EK hebben we goed tegen Servië gespeeld. We hebben het net niet af kunnen maken. We stonden bijna elke set wel een paar punten voor. Kansen tegen Servië liggen er wel, maar het moet wel allemaal even goed vallen."

Escaperoute

Mocht het op het OKT niet lukken om kwalificatie af te dwingen, dan is er nog een andere manier. Dat gaat via de ranking, Hoe hoger ze staan, hoe groter de kans dat Nederland toch naar de Spelen mag.
Pas in juni volgend jaar is het moment waarop de lijst wordt opgemaakt, maar de speelsters houden die ranking nu al in de gaten.
"Het is niet zo dat ik het er dagelijks bij pak, maar zo nu en dan kijken we wel even naar de ranking. Laatst op de Asian Games waren landen achter ons die wat punten pakten.
Dan kijk je daar toch even naar."

De route naar de Olympische Spelen

Aan de Olympische Spelen doen twaalf landen mee. Frankrijk is als gastland automatisch geplaatst. Er zijn nu drie kwalificatietoernooien. Op ieder toernooi doen acht landen mee en de beste twee van ieder toernooi mogen naar de Spelen. Dat zijn dus zes landen.
Dan blijven er nog vijf plekken over voor de landen die zich niet via zo'n kwalificatietoernooi plaatsen. De beste vijf landen op de wereldranking in juni 2024 die zich nog niet hebben geplaatst, mogen ook naar de Spelen.
De continenten waarvan nog geen land zich geplaatst heeft, krijgen nog wel voorrang. Nederland staat nu negende. De kans is groot dat de beste elf van de ranking zich plaatsen.
Eerder deze zomer begon Oranje met een lading aan wedstrijden. Eerst de Nations League, daarna het EK en straks dus nog het OKT. Dat was Jasper niet gewend: ze zat de afgelopen jaren wel bijna altijd in de selectie, maar vooral onder bondscoach Avital Selinger speelde ze niet veel.
Daarom koos ze ervoor om een aantal wedstrijden deze zomer niet te spelen. "Ik heb de Nations League bewust overgeslagen. Ik was toe aan wat rust, ook mentaal."

"Ik was er wel even klaar mee"

Dat heeft Jasper goed gedaan. Want nu, onder bondscoach Felix Koslowksi, speelt ze veel meer. "Dat heeft er wel voor gezorgd dat ik fanatiek werd. Ik was er even klaar mee. Ten eerste omdat ik niet zoveel speelde, maar ook omdat je thuis zoveel leuke dingen hebt. Dat ik nu de kans krijgt, heeft ervoor gezorgd dat ik mezelf weer wil laten zien. Nu ben ik er zeker nog niet klaar mee."
Na het OKT heeft ze vrij. Heel even slechts, want een week later moet ze weer door naar Frankrijk, naar haar club Nantes Neptunes. "Ik denk dat ik dan 2 oktober weer mag beginnen. Dan ben ik een weekje thuis. Maar dan is het ook wel genoeg geweest hoor, deze zomer. Je wordt erg geleefd. Bij je club kun je in de tussentijd wel meer je eigen gang gaan."