Cultuurclub wil Noorden als centrum voor kunstmatige intelligentie

De startbijeenkomst van de Creatieve Coalitie Noord was in Leeuwarden © Omrop Fryslân
Het Noorden als centrale plaats voor de ontwikkeling van creatieve AI (kunstmatige intelligentie) en een minimumbedrag dat elke gemeente moet uitgeven aan cultuur. Het zijn twee punten uit een conceptmanifest van de Creatieve Coalitie Noord.
Zo'n vijftig creatieve talenten, zoals kunstenaars, muzikanten, filmmakers en ontwerpers zaten woensdag bij elkaar in een startbijeenkomst van de Creatieve Coalitie Noord.
Met een manifest willen ze de politiek aanzetten om meer geld richting het Noorden te laten stromen.
Joris Hoebe van New Noardic Wave, een van de initiatiefnemers, denkt dan bijvoorbeeld aan het overhevelen van geld uit rijksfondsen naar regionale fondsen. Het zou volgens hem ook kunnen helpen als alle gemeenten afspreken een minimum bedrag uit te geven aan cultuur.
Henk Rigter en Joris Hoebe van de Creatieve Coalitie Noord © Omrop Fryslân
"In 2025 hebben gemeenten een zorgplicht als het gaat om het verzorgen van een volwaardige bibliotheek. Dat zou ook voor cultuur moeten gelden", stelt Hoebe. Daar moet dan ook een goed langetermijnbeleid voor komen.

Kunstmatige intelligentie omarmen

Inzetten op AI, kunstmatige intelligentie, zien de makers ook als een kans. Hoebe: "Daar is veel angst voor, maar je kunt het beter omarmen. Kijken hoe je daarmee kunt experimenteren."
De startbijeenkomst van de Creatieve Coalitie Noord leverde veel enthousiasme op en uiteindelijk een conceptmanifest met acht punten. Die worden de komende tijd gebruikt in de lobby naar de politieke partijen en ook naar de regionale overheden.
Zo moet een signaal worden afgegeven dat ook buiten de Randstad veel creatief talent rondloopt en dat ook daar veel mooie dingen worden gemaakt.