Tuinstra met Nederland uitgeschakeld op EK na vijfsetter tegen Italië

Ben Tuinstra in de wedstrijd tegen Italië © ANP
Ben Tuinstra uit Sneek is met de Nederlandse volleybalmannen uitgeschakeld op het EK. In Bari was regerend Europees en wereldkampioen Italië in de kwartfinale met 3-2 te sterk.
In de eerste set waren beide landen aan elkaar gewaagd. Na 15-15 pakte Nederland een paar punten op rij en daarmee sloeg het een gaatje (15-19). Dat kreeg Italië niet meer dicht. De set eindigde in 19-25 en dus was het verrassend 1-0 voor Nederland.

Sterke fase Italië

Ook in de tweede set was het spannend, maar nu lag het initiatief bij Italië. De Italianen hadden steeds een punt of twee, drie voorsprong. Na 16-13 kon Nederland het niet meer houden: de Italianen lieten zien waarom ze de regerend wereld- en Europees kampioen zijn en pakten de set met 25-17.
Nederland had het in de derde set heel lastig. De sterke Italianen stonden daarin de hele tijd op voorsprong. De uiteindelijke setstand was duidelijk: 25-16. Daarmee kwam de tussenstand op 2-1.

Vijfsetter

Oranje moest nu set vier winnen om niet uitgeschakeld te worden. Tuinstra en zijn teamgenoten begonnen sterk en kwamen met 2-5 voor. Tuinstra pakte zijn puntjes mee, maar met name Nimir Abdel-Aziz was de grote man bij Nederland. Hij leidde zijn ploeg naar 23-25.
In de beslissende set ging het gelijk op. Italië stond meestal voor, maar Nederland hing aan het elastiek en kon aardig bijblijven. Pas toen het van 9-8 11-8 werd, had Italië Nederland op de knieën. Uiteindelijk eindigde de set in 15-12.