Volhouden werkt voor zanger Marcel Smit: 'Omstekeard' komt in Fries woordenboek

© Marcel Smit
Het woord 'omstekeard', bekend van het liedje van troubadour Marcel Smit, komt in het Fries woordenboek. Dat heeft de Fryske Akademy bekendgemaakt bij een optreden van de zanger op de 85ste academiedag.
Marcel Smit had eerder al eens een petitie opgestart om 'omstekeard' in het woordenboek te krijgen, maar dat lukte toen nog niet. Het woord kan worden uitgelegd als omgekeerd of omgedraaid. Volgens de deskundigen van de academie werd het niet genoeg gebruikt in de provincie. Maar daar komt de academie dus nu toch op terug.
De troubadour speelde het lied vrijdag op de academiedag. "Ik dacht, als ik daar moet spelen, moet ik dat nummer wel doen." Na zijn optreden kwam de voorzitter naar hem toe om te zeggen dat 'omstekeard' in het woordenboek komt. "Mijn dag kon niet meer stuk", zei Smit na afloop.
Toen ik vroeger mijn jas andersom aan had, zei mijn vader: jongen, die zit 'omstekeard'
Marcel Smit
Hij heeft het woord echter niet zelf bedacht, moet hij toegeven: "Maar toen ik vroeger mijn jas andersom aan had, zei mijn vader: jongen, die zit 'omstekeard'. "Daarom dacht Smit dat het een normaal Fries woord was.
'Omstekeard' wordt toegevoegd aan de categorie 'spreektaal' en is over twee of drie weken op te zoeken in de online versie van het Fries woordenboek.