Oud-voetballer Geert Jelle de Vries: "Van Wonderen haalt de kerst, maar..."

© Omrop Fryslân
Trainer Kees van Wonderen moet meer verdedigend gaan spelen met sc Heerenveen. Dat vindt oud-voetballer Geert Jelle de Vries in de Sportcast.
Heerenveen kwam dit weekend niet in actie vanwege interlands, maar De Vries ziet dat er de afgelopen weken wel iets aan de hand is. "Ik zie een hoop chagrijn in de ploeg en aan de kant. Ik denk dat Kees van Wonderen niet gelooft in het systeem waarmee hij moet voetballen."
Vorig seizoen speelde Heerenveen aan het begin in het 5-3-2-systeem, maar daarna veranderde Van Wonderen het naar 4-3-3. Volgens De Vries moeten ze terug naar vijf verdedigers. "Ze zijn heel kwetsbaar. Ik zie wel dat Van Wonderen terugvalt in een meer verdedigende spelstijl."
De oud-voetballer van Heerenveen en Cambuur denkt dat dat meer succes oplevert. "Ik denk dat de kans wel groter is op veel punten, maar dat de wedstrijden saai worden. Maar het wordt niet geaccepteerd door de media, want Heerenveen moet attractief voetballen."
Maandag zijn twee Friese voetbaltrainers teruggekomen op Schiphol van een bijzondere trip. Jan Sierksma speelde als coach van Jong AZ de finale van de Intercontinental Cup, zeg maar de wereldbeker voor jeugdteams, tegen Boca Juniors in Argentinië.
Sipke Hulshoff is assistent-bondscoach en is net terug uit Dublin, waar het Nederlands elftal zondag met 2-1 won van Ierland. Daarvoor had Oranje ook Griekenland al verslagen (3-0). Hulshoff: "We hebben een fantastische week gehad met twee mooie overwinningen. Dat geeft de burger weer erg veel moed."
De Twijzeler is ook assistent-trainer bij Feyenoord en in die hoedanigheid bereidt hij zich voor op de wedstrijd van komend weekend tegen sc Heerenveen. Hulshoff verzorgt de analyse van Heerenveen. Sportverslaggever Arjen de Boer weet het wel: "Ik zou dubbele dekking op Osame Sahraoui zetten."
Hulshoff: "Het is een goede speler. Hij zoekt zijn ruimtes op het veld. Wij zullen deze week een plan moeten maken om zeker hem ook te bestrijden."
Het hele stadion ging tekeer.
Jan Sierksma over voetballen in Argentinië
Sierksma, en AZ onder de 20 jaar, verloor de finale van de wereldbeker na strafschoppen van Boca Juniors. "Op dit moment is het nog vrij vers en voelen we de teleurstelling nog wel. Tegelijkertijd beseffen we ook wel dat we iets heel moois hebben neergezet", zegt de Burdaarder.
Met 'iets heel moois' doelt hij op het winnen van de Youth League, de Champions League voor jeugdteams. Daardoor mocht AZ naar Buenos Aires om het op te nemen tegen Boca Juniors onder de 20. De wedstrijd werd gespeeld in het iconische stadion La Bombonera.
Daar zaten maar liefst 37.000 Argentijnen op de tribune. "Het was een heel bijzondere ervaring. Mijn assistent Ron Vlaar heeft WK's en Premier League gespeeld en zei: ik heb dit nog nooit zo meegemaakt, zo ongelooflijk veel lawaai. Het hele stadion ging tekeer."
Sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber, Geert van Tuinen en Arjen de Boer praten je in de Sportcast afwisselend elke maandag bij over al het voetbalnieuws, maak met een interessante gast. Zo nu en dan behandelen ze ook andere onderwerpen.
De Sportcast is ook te beluisteren op Spotify, bij Apple Podcasts en in de podcast-apps. Daar zijn ook alle eerdere Sportcasts terug te luisteren.