Zes meter hoog paard is nieuw monsterwerk van kunstenaar Jan Ketelaar

Jan Ketelaar mag een schaalmodel van 'Looking for Eternity' © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Kunstenaar Jan Ketelaar uit Drachten, bekend van de beelden van de twee vrouwen op de Holwerder weg, is begonnen met een nieuw megaproject.
Zes meter hoog moet het worden: 'Looking for Eternity', een Fries paard dat de lucht in kijkt. Het is een paard dat zoekt naar de eeuwigheid, zegt Ketelaar.
"Het beeld moet stevig staan. Trots. Het moet uitstralen: Ik ben blij dat ik hier ben, maar wat doe ik hier eigenlijk? Wat is dit voor gekkenboel?"
Hopelijk ontstaat er dan een moment waarbij we stilstaan bij de eeuwigheid of het universum.
Jan Ketelaar
"Alles moet snel gaan hè?", zegt Ketelaar. "Snel van afspraak naar afspraak. Ik vind het mooi dat er dan een paard erg trots stilstaat." Hij hoopt dat het paard uiteindelijk een plek krijgt op een open plek.
"Mensen zien het dan van ver. Ze lopen meteen naar het paard toe en kunnen niet anders dan mee en naar het paard omhoog kijken. Hopelijk ontstaat er dan een moment waarbij we stilstaan bij de eeuwigheid of het universum."
Hoe groot wordt het paard van Jan Ketelaar dan precies?
Ketelaar heeft verschillende, kleine modellen gemaakt en is nu bezig met een schaalmodel van 1,80 meter. Hij krijgt hulp van de Oekraïense kunstenaar Anatoli, die bij hem in het atelier werkt aan een cadeau voor de gemeente Smallingerland.
"Ik maak hem zo dat ik er helemaal tevreden over ben", vertelt Ketelaar. "Daarna maakt Anatoli, als het goed is, in oktober of november het grote frame, de anatomie. Dan maak ik het paard alleen of met Anatoli af."