Remco Balk blinkt uit na moeilijke week met verlies: "Ik scoorde voor hem"

© Orange Pictures
Na een zware week was Remco Balk de grote man bij Cambuur. Hij was betrokken bij alle drie goals in de overwinning op Den Bosch (3-1 ). En dat terwijl hij de dag voor de wedstrijd nog een begrafenis had van een jong familielid.
Balk zijn neef stierf deze week na een kort ziekbed. Vrijdag was de begrafenis, 's ochtends trainde Cambuur nog. Trainer Ultee heeft groot respect voor zijn buitenspeler. "Dat je na zo'n moeilijke week, met zoveel emotie, met gisteren zo'n heftige dag, dit kun je doen: petje af."
Het nieuws werd afgelopen week bekend. "Daarom konden we de nederlaag van vorige week tegen Helmond Sport ook zo snel relativeren", zegt Ultee. "En een uitvaart is al emotioneel, maar nog meer als het de uitvaart van een jong iemand is."
Balk zelf had het er logischerwijs ook moeilijk mee om erover te praten. Maar hij dacht wel aan zijn neef. "Het is geweldig om twee keer voor hem te scoren."
Remco Balk met Sjors Ultee © Orange Pictures
Hoewel Cambuur het zaterdag niet moeilijk had met Den Bosch, is de conclusie wel dat de Leeuwarders nog moeten groeien in volwassenheid. "Waarom maken we het onszelf zo moeilijk?" vroeg trainer Ultee zich af.
Cambuur begon goed en leek volledig de controle te hebben in de eerste helft. Tot de fout van keeper Yanick van Osch, die de bal in de voeten van de tegenstander schoot.
"Die 2-1 mag mij niet gebeuren", geeft hij zelf toe. "Ik heb dat ook in de kleedkamer gezegd. En gelukkig hebben m'n teamgenoten mijn fout goedgemaakt. in een andere wedstrijd moet ik er staan als zij een fout maken. Dat is het leven van een keeper."
Yanick van Osch kan niet wachten om 'de echte Van Osch' te laten zien.
Van Osch is eraan toe om een wedstrijd 0 te houden. "Mijn momenten gaan nog komen. We scoren veel, maar we hebben ook te veel tegendoelpunten. Dat analyseren we, ik kijk ook naar m'n eigen rol. Maar als we zo blijven scoren, dan blijven we winnen."
Trainer Sjors Ultee is tevreden met de overwinning, maar ziet ook dat Cambuur zich onnodig met meer werk opzadelt. "Daar ben ik boos om geworden. We moesten diep gaan om de 3-1 te maken. Toen dat lukte, hadden we de controle terug. Dus ik ben niet helemaal tevreden, maar over veel dingen wel trots."
Groeien in volwassenheid is volgens hem de truc om dat op te lossen. "Soms moet je even zorgen dat er niets geks gebeurt. Dat ligt niet alleen aan leeftijd, maar is ook een kwestie van ervaring."
Sjors Ultee: "Waarom maken we het onszelf zo moeilijk?"
Het slechtste nieuws van de avond was voor Ultee het vroege uitvallen van Silvester van der Water met een liesblessure. "Het zag er slecht uit. Meer weet ik nog niet, maar het lijkt niet goed. Hoe lang het zal duren, dat moet zich nog uitwijzen."
Uitblinker van de wedstrijd was dus Remco Balk, betrokken bij alle drie doelpunten. Zelf maakte hij er twee, de 3-1 kwam uit een strafschop die Balk versierde.
In Brabant betwijfelden ze of de overtreding van keeper Ojrzynski wel een penalty waard was. Balk denkt na de wedstrijd van wel: "Ik word wel ondersteboven gegooid, ik heb hem nog niet teruggezien maar ik denk wel dat het er een was."
Remco Balk was bij alle goals van Cambuur betrokken
Hoe dan ook, het kan hem niet heel veel schelen: "Ze hebben niks te klagen, anders hadden we 2-1 gewonnen, nu werd het 3-1."
Balk ziet ook dat Cambuur het zichzelf vaak moeilijk maakt. "Dat mag natuurlijk niet gebeuren", erkent hij. "We moeten met zo'n voorsprong minder risico nemen, zakelijker zijn."