Jetske Bilker krijgt Gysbert Japicxprijs voor roman over dementie: "Een geweldige eer"

Jetske Bilker © Omrop Fryslân
Schrijfster Jetske Bilker krijgt dit jaar de provinciale Gysbert Japicxprijs voor haar roman Spegel en sonde. Het boek gaat over een vrouw die dementeert en zichzelf daardoor kwijtraakt.
De jury vindt dat ze met het boek een vakkundig literair werkstuk heeft afgeleverd. De schrijfster krijgt de prijs op 14 oktober uitgereikt in de Martinikerk in Bolsward.
"Ze stonden ineens voor de deur met bloemen en gebak. Toen kwam het hoge woord eruit", zo vertelt Bilker. Wat ze ervan vindt dat ze dit jaar de prijs krijgt? "Een geweldige eer, ook het feit dat anderen vinden dat je toch wel goed schrijft. Daar ben ik heel blij mee."
Jetske Bilker is in 1960 geboren in Sexbierum. Ze debuteerde in 1998 als schrijfster. Naast een aantal romans heeft ze vele publicaties op haar naam staan, zoals vertalingen van De Kameleon en Harry Potter. Ook schreef ze het Friese boekenweekgeschenk van 2004.

Hoogste literaire onderscheiding

De Gysbert Japicxprijs is de hoogste literaire onderscheiding voor oorspronkelijk Fries literair werk en wordt sinds 1947 uitgereikt. De prijs wordt toegekend door Gedeputeerde Staten van Fryslân.
De prijs bestaat uit een oorkonde, 10.000 euro en er wordt 5.000 euro beschikbaar gesteld om het werk te laten vertalen.

Lytse Gysbert Japicxprijs

Op 14 oktober wordt ook de Lytse Gysbert Japicxprijs uitgereikt, de prijs voor het beste Friese gedicht gemaakt door schoolkinderen uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs in Fryslân.