Minister geeft garnalenvissers "alle ruimte" om katalysator voor schone motor te kopen

Piet Adema, minister van Landbouw en Visserij © ANP
Garnalenvissers die nog geen schone motor hebben, krijgen van demissionair minister Piet Adema van Landbouw en Visserij meer tijd om een katalysator te kopen. De minister maakte dat donderdag bekend in de Tweede Kamer.
Met ingang van 1 oktober mogen alleen garnalenvissers met een schone motor met katalysator uitvaren. Die katalysator heeft echter zo'n lange levertijd, dat de meeste vissers onmogelijk aan de eisen van het Rijk kunnen voldoen.
Piet Adema
Op aandringen van de Tweede Kamer krijgen de garnalenvissers van Adema nu alle ruimte om aanpassingen te doen. "Als de garnalenvissers niet in staat zijn om voor 1 oktober een investering te doen die nodig is om de stikstof te reduceren, dan moeten we meer ruimte geven aan de vissers", zegt Adema.

Werken aan toekomstvisie

Adema wil met de garnalenvissers om tafel om te overleggen over een perspectief voor de langere termijn. "Deze visserij moet bestaansrecht houden en daarom wil ik met de garnalenvissers werken aan een toekomstvisie."
De Tweede Kamer heeft deze week afgesproken dat het parlement wil doorgaan met de aanpak van stikstof- en natuurproblemen. Donderdag werd Adema aangemoedigd om door te gaan met zijn beleid.
Adema twijfelt daarover. Omdat het kabinet demissionair is, voelt hij niet de ruimte om bijvoorbeeld met "een groot integraal landbouwplan" te komen.