Kleine campings verlangen naar duidelijkheid provincie: ze willen minder regels

Richting het eind van het seizoen loopt het terrein van minicamping De Wetterspetter gestaag leeg © Omrop Fryslân
Geef kleine recreatieondernemers de ruimte om te groeien. Die oproep komt uit de branche nu Provinciale Staten opnieuw spreken over de regels.
Onder die nieuwe regels wordt het moeilijk voor minicampings (meestal tot zo'n 25 plekken) om uit te breiden. Aan de andere kant ligt de zogenaamde 'Roompottisering' op de loer: dat een gebied volgebouwd wordt met luxe recreatiewoningen.
Precies daar zijn ze in de Staten bang voor. In de nieuwe omgevingsverordening is daar ruimte voor en dat baart sommige politieke partijen zorgen.
Er zou woensdagavond over gesproken worden, maar die vergadering ging niet door. Door een vergissing waren niet alle belanghebbenden uitgenodigd.
Het is een worsteling: in hoeverre moeten kleine campings kunnen uitbreiden?
Maar ook bij de eigenaren van minicampings zijn er zorgen. Zij zien in dezelfde verordening staan dat het met 35 plekken wel ophoudt. Dat staat investeringen in de weg, precies op een moment dat juist deze ondernemers zien en merken dat de behoefte aan kampeerplekken op een kleine camping toeneemt.

Veel goedkoper

De belangrijkste reden daarvoor: het is een stuk goedkoper dan een vakantiepark of een grote camping met veel voorzieningen.
"Bij mij kost een nacht nog lang geen 30 euro voor twee personen", zegt Reitse Woudstra van minicamping De Pressefinne in Elahuizen. "Vind maar eens een grote camping of een recreatiepark met dit soort prijzen."
Met het mooie weer op de camping © Omrop Fryslân
In de buurtschap Indijk aan de Hegemer Mar staat minicamping De Wetterspetter. Het seizoen mag dan voorbij zijn, maar het mooie weer zorgt toch voor gasten. De kleine camping is eigendom van de familie Aukes.
Vader en moeder hebben het bedrijf opgezet. Hun beide zonen Sven en Youri staan te popelen om het over te nemen. "Het moet alleen wel uit kunnen", zegt Sven.

Uitbreiden

Willen hij en zijn broer er iets aan overhouden, dan moeten ze uitbreiden. Zo kunnen er in de boerderij appartementen worden gebouwd en kunnen ze misschien ook nog eens een trekkershut plaatsen.
Sven Aukes van minicamping De Wetterspetter © Omrop Fryslân
Door het nieuwe beleid dreigt dat echter onmogelijk te worden. Dan blijft het aantal plekken beperkt en is er voor beide jongens geen brood meer mee te verdienen.

Staanplaatsen

Domien Flapper van camping Poelzicht is daar ook bang voor. Ze hebben nu 40 staanplaatsen, maar moeten terug naar 25 als de nieuwe regels blijven staan.
"Dan hebben we geen toekomst meer", zegt Flapper. Hij vindt het zuur dat ze mogelijk terug moeten naar 25 staanplaatsen. "We begrijpen heel goed dat je niet overal zomaar iets moet bouwen aan recreatiewoningen. Houd nieuwe bedrijven tegen het licht, maar geef bestaande bedrijven de ruimte."
PvdA-Steatelid Christa Oosterbaan vindt dat verschillende regelingen nu losse eindjes hebben: ze is bang voor 'Roompottisering' © Omrop Fryslân
Het is niet de kleinschalige recreatie waarop PvdA-Statenlid Christa Oosterbaan de rem wil zetten. Zij is bang dat ondernemers aan de haal gaan met andere onderdelen uit de omgevingsverordening.
"Waar we moeite mee hebben is dat er zo ongeveer staat dat er onbeperkt recreatiewoningen gebouwd kunnen worden. Als dat gebeurt, is er geen ruimte meer voor gewone woningen."
Dat is geen oplossing voor de woningkrapte in de provincie, zegt Oosterbaan. Bovendien, zo zegt het Statenlid, zijn er afspraken gemaakt tussen provincie en Rijk over de woningbouw.

Tweede tak

"Ik vind het juist goed dat boeren er zo een tweede tak op nahouden. Zeker met alles wat er nu gaande is op het gebied van stikstof", zegt Oosterbaan.
Dat het nu lijkt dat de provincie dat wil tegenhouden, vindt ze jammer. "We gaan juist nu graag het gesprek aan. We moeten goed kijken naar wat welke besluiten goed zijn voor het landschap en welke niet."
Dat vindt ook haar BBB-collega Robert Lenes. Hij wil graag het gesprek aangaan met de ondernemers. "We moeten goed kijken wat je wilt doen. Juist ook voor de toerist die kleinschalige voorzieningen zoekt."
De minicamping in Elahuizen © Omrop Fryslân
Sven Aukes hoopt dat de Friese politiek de droom van hem en zijn broer niet uiteen laat spatten. "We willen heel graag het karakteristieke van de minicamping behouden. Dat is onze kracht. Maar door de regels worden wij wel beperkt. En dat op een moment dat we een flinke groei zien. De behoefte aan dit soort campings is heel groot."
Wanneer de zaak nu op de politieke agenda komt, is nog niet duidelijk. Dat wordt waarschijnlijk niet eerder dan oktober.