Sven van Beek maakt comeback vol vertrouwen: "Ik hoorde bij de beste drie op mijn positie"

Sven van Beek © Omrop Fryslân
Sven van Beek heeft na negen maanden zijn rentree gemaakt in het eerste elftal van sc Heerenveen. Zijn ouders zijn daar trots op, maar het meest blij is Van Beek toch zelf.
Van Beek scheurde in januari zijn achillespees af. Hij is nu 29 jaar. In zijn voetballende leven stond hij in totaal al vijf jaar met blessures aan de kant. Het zat de verdediger wat dat betreft niet mee.
Sven van Beek maakt na negen maanden zijn rentree bij sc Heerenveen
In eerste instantie zat hij in januari dan ook flink diep. "Als je weet dat het weer een lange blessure is, is je eerste reactie: ik laat het hierbij. Maar dat is misschien 24 uur zo. Uiteindelijk is dit het mooiste beroep dat er is. Ik hoop dan ook zo snel mogelijk weer in het stadion te staan."

Meteen erin vliegen

Heerenveen speelde woensdag in de hitte een oefenwedstrijd tegen FC Groningen. De Groningers wonnen met 1-0 door een goal drie minuten voor tijd, maar toen stond Van Beek al lang niet meer op het veld. Hij speelde alleen de eerste 45 minuten.
Van Beek is een verdediger die er graag invliegt. Hij vermijdt het duel niet. Na twee minuten ging hij dan ook al een pittig duel aan.
Sven van Beek raakte gebelesseerd in de wedstrijd tegen RKC Waalwijk © Orange Pictures
Ook de vader en moeder van Van Beek zagen langs de lijn van Sportpark Corpus Den Hoorn dat hun zoon er meteen inknalde. Yvonne van Beek: "Ik schrok wel, ja. Ik dacht: oooeeeh."
René van Beek, zelf trainer bij tweedeklasser SV Donk uit Gouda: "Hij zei al: geen zorgen pa, het was honderd procent op de bal."
De ouders van Van Beek © Omrop Fryslân
René en Yvonne van Beek reizen eigenlijk altijd mee als hun zoon moet spelen. Ze zagen dat de zware blessure niet makkelijk was voor hun zoon. "Hij heeft het wel zwaar gehad. Het was de zoveelste blessure", zegt moeder Van Beek.
Daar heb ik bewondering voor.
Vader René van Beek over de instelling van zijn zoon
Zij was ervan op de hoogte dat hij toen ook even twijfelde om door te gaan. "Hij heeft een momentje gehad waarop hij dacht: alweer... Maar hij heeft zich altijd weer teruggeknokt."
Vader knikt. Hij bracht zijn zoon vaak naar de sportschool om te revalideren. "Hij traint zo hard om terug te komen, daar heb ik bewondering voor."
Daarom ondernemen de twee ook graag de reis om vol trots hun zoon weer op het veld te zien. "Toch weer 225 kilometer. Maar als je dan je zoon weer ziet spelen, dan ben je apetrots."
Het was pijnlijk voor Sven van Beek © Omrop Fryslân
Van Beek zag in de afgelopen maanden dat hij veel steun had aan zijn ouders. "Ze waren daarin heel belangrijk. Ze praten met je en daar kun je altijd op terugvallen."
Maar dat niet alleen. Hij had ook andere afleiding. Zo begon hij als makelaar en probeert hij huizen te verkopen in Spanje. "Ik heb me kunnen focussen op andere dingen. Ik heb een zoontje gekregen en die heb ik daardoor veel kunnen zien. Maar het is toch wel het fijnst om weer op het veld te staan."
© Omrop Fryslân
Van Beek kijkt met een positief gevoel terug op zijn rentree. "Deze 45 minuten zijn een bekroning op al die weken revalideren. Trainen is leuk, maar het is fijn om weer minuten te maken. Pijnvrij."
Heerenveen speelt pas op 16 september weer zijn eerste wedstrijd, omdat het Nederlands elftal nu twee keer moet spelen. De eerstvolgende wedstrijd is tegen Van Beeks oud-werkgever Feyenoord in De Kuip. Dat lijkt nog te vroeg, maar de verdediger lijkt kan niet wachten om snel weer minuten te maken in de eredivisie.
"We hebben nog een oefenwedstrijd gepland staan. Dan probeer ik nog wat meer minuten te maken. Ik ben klaar om die volgende stap weer te maken."

Vertrouwen is groot

Van Beek denkt dan ook dat hij snel weer wat toe kan voegen aan dit Heerenveen. "Ik ben ervan overtuigd dat ik mijn steentje weer kan bijdragen."
Heit en mem Van Beek mei Sven op de foargrûn © Omrop Fryslân
Voordat Van Beek geblesseerd raakte, was hij aanvoerder bij Heerenveen. Zijn waarde werd ook duidelijk toen hij op het veld ontbrak. Toch wordt hij soms onderschat, is zijn gevoel.
"Vóór deze blessure hoorde ik bij de beste drie van Nederland op mijn positie, vind ik. Dat kan ik gewoon zeggen. Ik denk dat ik een heel hoog niveau aantikte en misschien wel klaar was voor een volgende stap. Het gaat mij wel lukken terug te komen."