UNESCO was nog nooit zo uitgesproken: Waddenzee verliest status als mijnbouw doorgaat

De Waddenzee, op dit moment UNESCO Werelderfgoed © Shutterstock.com (Thea.Photo)
De Waddenzee dreigt de status van UNESCO Werelderfgoed te verliezen als Nederland doorzet met gas- en zoutwinning. Zo uitgesproken heeft UNESCO het nog niet eerder gezegd. In een rapport is de organisatie erg kritisch.
Het rapport is opgesteld door het internationale samenwerkingsverband IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources ). Demissionair minister Christianne van der Wal heeft een deel van het rapport dinsdagavond naar de Tweede Kamer gestuurd.
UNESCO wil niet dat de gaswinning bij Ternaard doorgaat en heeft zorgen over de zoutwinning onder het Wad. Ook oliewinning en de aanleg van kabels vormen gevaar voor de natuur.
Nederland, Duitsland en Denemarken moeten uiterlijk op 1 februari een plan inleveren voor het behoud van de Waddenzee.

Het unieke van het Wad

Door de mijnbouw kan de bodem onder het Wad verzakken. Wordt daarbij ook nog de zeespiegelstijging gerekend, dan kan de Waddenzee zijn unieke kenmerk verliezen: het droogvallen bij eb. Het Wad is sinds 2009 Werelderfgoed.
"Extractive activities are incompatible with World Heritage status", zo staat in het rapport. "Natural resource extraction below the property has the potential to adversely impact its Outstanding Universal Value."
Klein protest tegen gaswinning bij Ternaard © ANP
Minister Van der Wal komt pas later met een inhoudelijke reactie. Eerst moet UNESCO een definitief besluit nemen over de adviezen uit het rapport. Dat gebeurt tussen 10 en 25 september, als er een grote conferentie is in Saudi-Arabië.

Waddenvereniging: neem waarschuwing serieus

Volgens de Waddenvereniging is de waarschuwing van UNESCO een eerste stap in het mogelijk verliezen van de status. De hoop is dat de regering de waarschuwing dan ook serieus neemt. Als dat niet gebeurt, is de vereniging bang dat het natuurgebied uiteindelijk de status verliest, met alle gevolgen die daarbij horen.