Oud-topkeepers over keepersdiscussie Oranje: "Vorm Noppert niet goed genoeg"

Andries Noppert afgelopen weekend © ANP
Het is de vraag die veel voetballiefhebbers bezighoudt: wie moet er bij Oranje op doel staan? Eerste keus Justin Bijlow heeft een blessure en dus moet bondscoach Ronald Koeman tegen Griekenland en Ierland een ander aanwijzen.
Koeman heeft drie doelmannen geselecteerd: Mark Flekken van Brentford, Bart Verbruggen van Brighton en Heerenveen-doelman Andries Noppert.
Joop Hiele is voormalig doelman van Feyenoord en speelde 7 interlands voor het Nederlands Elftal
Hiele: "Je moet beide wedstrijden eigenlijk winnen, dus je kan ze niet even testen. Wie er ook keept, diegene moet er gelijk staan. Dat maakt het een lastig item."
Hans van Breukelen speelde in totaal 73 wedstrijden voor Oranje; in 1988 werd hij Europees kampioen.
Van Breukelen: "Wie er op goal moet staan? Sorry, daar ga ik geen antwoord op geven. In mijn positie als commissaris bij PSV vind ik dat ongepast. Bovendien is mijn ervaring dat alles toch verdraaid wordt, dus dat ga ik niet doen."
In potentie is Bart Verbruggen de beste van de drie.
Oud-keeper Joop Hiele
Hiele: "We hebben in Nederland al jarenlang niet een keeper die ons positief verrast. Anders hadden we deze hele discussie ook niet gehad. In potentie is Bart de beste van de drie. Hij is jong en heeft veel potentie voor de toekomst."
Hoewel Van Breukelen hem niet uit wil laten over wie er tussen de palen moet staan, wil hij nog wel wat kwijt over Noppert.
"Andries heeft natuurlijk een wonderbaarlijke carriére, dat maakt hem uniek. Maar ik heb wel een belangrijke vraag, hoe kan het toch zou zijn dat hij pas op zijn 28ste international is geworden. Daar ben ik echt nieuwsgierig naar, maar daar laat ik het bij hoor. Bye bye!"

Moet de vorm bepalend zijn voor een basisplek?

Ronald Waterreus stond van 1994 tot en met 2004 op doel bij PSV en heeft 7 interlands gespeeld voor Oranje.
Waterreus: "Precies, dat is dan ook de reden dat ik voor Flekken of voor Verbruggen zou kiezen. Helaas is de vorm van Noppert momenteel niet goed genoeg om een kans voor hem te rechtvaardigen."
Hiele: "Ik kijk er toch wat anders naar. Noppert wordt nu beoordeeld als een international. Bij elk tegendoelpunt wordt er gezegd: had hij daar niet waar meer kunnen doen? Iedereen vindt wat van hem en daar zal hij mee moeten leren omgaan. Maar het is een heel nuchtere jongen en hij heeft het op het WK gewoon goed gedaan."
Er moet er straks toch één op doel staan, wie wordt het?
Hiele: "Ik geef daar geen antwoord op. Laat ze het maar lekker uitvechten op de training. Degene die zich daar het meest laat gelden, staat er in."
Als Koeman Bijlow als eerste keeper ziet, zou ik voor Flekken gaan.
Ronald Waterreus
Waterreus: "Flekken of Vebruggen, beiden ontlopen elkaar niet veel. Het hangt er een beetje vanaf of Koeman Justin Bijlow nog steeds als eerste doelman ziet. Als dat zo is, dan zou ik nu voor Flekken gaan. Gaat Koeman voor de lange termijn, dan zou ik nu voor Verbruggen kiezen."
Van Breukelen: "Tuut ..... tuut .... tuut ..."