Ferry de Haan verwacht basisplaats voor Noppert in Oranje: "Ik zet m'n geld op Andries"

Sportcast mei Ferry de Haan © Omrop Fryslân
Het is weer zover: ons land heeft weer een nationale keepersdiscussie. Wie moet bij het Nederlands elftal op doel staan nu Justin Bijlow geblesseerd is? Als directeur Ferry de Haan van sc Heerenveen bondscoach was, had hij voor Andries Noppert gekozen.
Donderdag en zondag speelt Oranje twee belangrijke kwalificatiewedstrijden voor het Europees kampioenschap van volgend jaar. Noppert is een van de drie keepers die is opgeroepen, naast Mark Flekken (Brentford) en Bart Verbruggen (Brighton).
Natuurlijk is De Haan als directeur van Heerenveen gekleurd, maar ook als hij zonder bril van Heerenveen naar de Oranje-selectie kijkt, vindt hij dat Noppert moet keepen. "Ik zet m'n geld op Andries. Hij heeft het WK goed gedaan. En ik denk dat hij goed bij de jongens ligt, dus ik zie geen reden dat er, buiten Bijlow, voor een ander gekozen wordt."

Contractverlenging

Afgelopen vrijdag werd bekend dat Heerenveen het contract van 'De Tower fan De Jouwer' heeft verlengd tot en met 2027. "Wij zijn blij en trots dat hij voor een langere periode vastligt", zegt De Haan daarover.
Toch is het ook wel opvallend. Noppert keepte in november vorig jaar een sterk WK en de verwachting was dat hij snel zou overstappen naar een grotere club. Maar de laatste twee transferperiodes heeft geen enkele club zich gemeld bij Heerenveen om Noppert over te nemen.
"Ja, dat verbaast mij ook", vindt De Haan. "Zeker gezien zijn kwaliteiten en het WK als podium waarop hij gespeeld heeft."

"Nog niet goedgevuld"

Toch heeft de algemeen én technisch directeur daar wel een verklaring voor. "Zijn cv is buiten een WK nog niet goedgevuld. Een heel seizoen in de Eredivisie heeft hij. mede door blessures, nog niet achter de rug. Dat moet hij wel gaan doen."
De Haan verwacht echter dat het momentum voor een transfer van Noppert er nog wel komt. Helemaal als hij bij het Nederlands elftal wordt opgesteld, nu Bijlow geblesseerd is. "Nu is de kans dat hij aan bod komt bij Oranje weer gestegen. Als hij dat goed doet en Nederland kwalificeert zich voor het EK, dan komt dat moment weer terug."
Alex Bangura stond op ons lijstje.
Ferry de Haan
De laatste dagen van de transferperiode waren voor Heerenveen minder hectisch dan voor Cambuur. Toch is De Haan tot de dag van vandaag nog bezig. Zo heeft hij Tibor Halilovic aan Dinamo Zagreb gesleten. Al heeft Heerenveen volgens De Haan nog wel een doorverkoop-percentage geregeld.
Bij Cambuur ging Alex Bangura weg. Volgens Engelse bronnen heeft Middlesbrough zo'n 1,1 miljoen euro voor de linkerverdediger betaald. De Haan geeft toe dat Heerenveen ook belangstelling had: "Hij stond op ons lijstje, maar 1,1 miljoen euro gaan we niet betalen voor een linksback."
Bovendien vond De Haan dat Bangura zijn beste vorm al een tijdje niet heeft laten zien. "Afgelopen seizoen vond ik hem minder. Het jaar daarvoor vond ik hem wel echt heel goed", zegt de 50-jarige oud-voetballer.
Sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber, Geert van Tuinen en Arjen de Boer praten je bij in de Sportcast afwisselend iedere maandag bij over al het voetbalnieuws, vaak met een interessante gast. Zo nu en dan behandelen ze ook andere onderwerpen.
De Sportcast is ook te beluisteren op Spotify, bij Apple Podcasts en in de podcast-apps. Daar zijn ook alle eerdere Sportcasts terug te luisteren.