Big Bazar krijgt geen uitstel van de rechter: faillissement dreigt dinsdag

Big Bazar in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Iris Witzenburg
Big Bazar krijgt van de rechter geen extra tijd om met schuldeisers tot een akkoord te komen. De winkelketen vroeg om uitstel, maar de rechtbank in Leeuwarden heeft dat afgewezen. Daarmee komt een faillissement dichterbij.
De rechtbank heeft er op grond van de door de winkelketen gepresenteerde begroting geen vertrouwen in dat het na het uitstel wel aan de verplichtingen kan voldoen. De betalingsachterstanden zijn te hoog opgelopen.
De hoop was dat de keten een zogenoemde 'afkoelingsperiode' kon krijgen, om afspraken met schuldeisers te maken en te reorganiseren. Maar de rechter ging daar niet in mee.
Het wordt de keten zwaar aangerekend dat de huur van september niet betaald is. Volgens de rechter laat het zien dat er geen zicht op verbetering is. Ook zes van de zeven schuldeisers gaven aan geen vertrouwen te hebben in de saneringsplannen.

Dinsdag eerste faillissementsaanvraag al

Meerdere schuldeisers hebben faillissementsaanvragen ingediend. Dinsdag wordt de eerste aanvraag in behandeling genomen door de rechtbank in Amsterdam. Die komt van een verhuurder uit Goes, maar ook andere verhuurders, leveranciers en uitzendbureaus deden al een aanvraag.

Financiële problemen

Big Bazar heeft het financieel moeilijk. De afgelopen tijd klaagden verschillende partijen dat Big Bazar de rekeningen niet meer betaalde. Meerdere verhuurders van winkelpanden stapten naar de rechter.
Topman Heerke Kooistra uit Damwâld gaf eerder aan dat hij vindt dat de problemen niet het einde van zijn winkelketen hoeven te betekenen. Er zouden nieuwe geldschieters komen en de omzet over november en december zou veel moeten goedmaken.
Big Bazar in Sneek © Google Street View
Van de 23 winkels zijn er al 12 gesloten. In Fryslân zitten in totaal vijf vestigingen: Leeuwarden, Drachten, Bolsward, Sneek en Oosterwolde.

Miljoenen verlies

Tussen 2020 en 2022 maakte het bedrijf elk jaar tussen de 13 en de 17 miljoen euro verlies, al viel dat ook voor een deel in de coronacrisis.
Intussen zou de schuld tientallen miljoenen euro's zijn. Bij leveranciers en verhuurders zou het al zo'n 30 miljoen euro zijn en bij de Belastingdienst bijna 10 miljoen euro.