Weerbericht Omrop Fryslân in nieuw jasje: groen scherm voor blauwe lucht

Jan Jonkman, onder toeziend oog van Margot Ribberink © Omrop Fryslân
De weermannen- en vrouw van Omrop Fryslân ruilen vanaf maandag de openlucht in voor de studio. Onlangs kregen ze training in de nieuwe manier van presenteren. "Ze moeten verbinding krijgen met de kijker. Ondanks dat ze zielsalleen zijn."
Ze zijn eensgezind, de weerpresentatoren van Omrop Fryslân. Als hun wordt gevraagd naar hoe het is voor het groene scherm, zeggen ze allemaal 'even te moeten wennen'. Ook niet zo gek. Tot nu toe vertelden zij vanuit verschillende Friese plaatsen of er neerslag komt of de zon doorbreekt.

Rood lampje en tv-scherm

Dat is nu afgelopen. De studio in het Omrop Fryslân-gebouw is vanaf heden de presentatieplek. Dat betekent voor het weerteam een heel andere manier van werken. Dat ondervond het drietal al snel tijdens de training van meteoroloog Margot Ribberink.
In de studio van Omrop Fryslân voorziet ze het gezelschap van tips: "Praat net even wat langzamer. En blijf kijken naar het rode lampje."
Om beurten doen de weermannen- en vrouw hun zegje. Achter hen hangt een groot scherm, waar later de informatie voor het bericht op wordt verwerkt. Ze zien dus niet wat ze aanwijzen. Daarvoor hebben ze het tv-scherm nodig dat voor hen staat. Hierop zien ze zichzelf en de weerplaatjes.
Het weer komt voortaan vanuit de studio
"Het team van de Omrop moet gevoel voor de camera ontwikkelen", vertelt Ribberink, die onder meer werkzaam was voor RTL. "Het mag geen PowerPoint of diavoorstelling worden. Verbinding met de kijker zoeken, dat is heel belangrijk. En dat is niet gemakkelijk, want ze staan zielsalleen in een studio. Gelukkig doen ze het bovengemiddeld goed."
Weerman Siebo Mollema merkt dat ook de manier van staan plots een rol speelt. "Je moet wat opendraaien. Dan hoef je geen gekke pasjes te maken als je je tot het scherm wendt", zegt hij tijdens de pauze. "Tja, met zulke zaken krijg je nu ook te maken."
Weerman Siebo Mollema © Omrop Fryslan, Sjoerd Dijkstra
Mollema is als laatst bij het weerteam van de Omrop gekomen. Pas tien keer presenteerde hij. "Ja, de veranderingen volgen elkaar nu even snel op. Maar dat is niet erg. Je moet flexibel zijn. Bovendien ben ik blij dat we vanuit de studio mensen beter kunnen informeren."

Uitleg op het scherm

Daar sluit Tjitske Wiebenga zich bij aan. De zogenoemde greenscreen biedt veel meer mogelijkheden, zegt ze. "Stel er is bijvoorbeeld een storm, zoals Polly laatst. Dan kun je daarover veel meer duidelijk maken met visuele ondersteuning. Maar ook een kaartje van drukgebieden of een wolkenradar kunnen we straks gebruiken."
Ze benadrukt dat het presenteren in de buitenlucht (waar Piet Paulusma mee begon) toch ook zijn charme had. "Als het slecht weer wordt, en je staat buiten met een paraplu, dan ziet de kijker waarover je vertelt. Dat kan iets extra's geven."
Weervrouw Tjitske Wiebenga © Omrop Fryslân
Ook nieuw is dat inwoners van Fryslân zelfgemaakte foto's kunnen insturen. Naar voorbeeld van het landelijke weerbericht. Wordt er bijvoorbeeld gesproken over een dubbele regenboog, dan ziet men thuis hoe die er in Kollum, Grou of IJlst uitzag.

Insturen weerfoto's

Om het weerbericht nog levendiger te maken, laat Omrop Fryslân vanaf vandaag foto's op het scherm zien die zijn gemaakt door inwoners van onze provincie.
Heb je een fraai, scherp kiekje geschoten? Stuur deze dan gerust naar omropfryslân.nl/waarfoto. Dan is die mogelijk aan het eind van de middag terug te zien in de uitzending.
"Het kan zijn dat we met zo'n foto beginnen en ermee eindigen. Dat moet nog even vorm krijgen. Ik ben er in ieder geval blij mee. Net als veel andere mensen trouwens: het is erg populair bij andere weerberichten", zegt Wiebenga. "Je betrekt zo je kijkers bij het programma."
Weerman Jan Jonkman verlaat de studio met knalrode ogen. "Die make-up..", verzucht hij. "Daar moeten we nog even wat op verzinnen."
Hij is enthousiast over deze manier van werken. "Ook al voelt het nog wat gek. Eerder had je houvast. Nu ben je bezig in het luchtledige en werk je in spiegelbeeld."
Jan Jonkman in training bij de Omrop © Omrop Fryslân
Nu het groene scherm staat te wachten, let hij extra op de weermensen op tv. Hoe kijken en bewegen zij? "Maar je moet natuurlijk geen kloon worden van een ander."
Margot Ribberink sluit zich daar bij aan. "De adviezen die ze krijgen zijn belangrijk. Hoe moet je bewegen, wanneer kijk je naar de camera, enzovoort. Maar Omrop Fryslân heeft drie verschillende weermannen- en weervrouw die hier vanuit hun passie mee bezig zijn", zegt ze. "Die moeten niet gaan imiteren, maar altijd hun eigenheid behouden."