Festival Psy-Fi heeft nieuwe plek gevonden, maar wil nog niet zeggen waar

Psy-Fi in 2016 © ANP
Het festival Psy-Fi heeft een nieuwe locatie gevonden. De organisatie wil nog niet zeggen waar die precies is, dat willen ze de komende weken onthullen.
De organisatie schrijft het te zien als een 'nieuw hoofdstuk' voor het psychedelische festival. Psy-Fi werd van 2014 tot en met 2019 gehouden in de Groene Ster in Leeuwarden en trok vaak ruim 10.000 bezoekers, maar kon de afgelopen jaren steeds niet doorgaan.
Dat kwam deels door de coronacrisis, maar nog vaker doordat de vergunningen ongeldig werden verklaard in de rechtbank. Volgens de stichting Groene Ster Duurzaam botst het festival met de natuurbelangen in het gebied.
De gemeente Leeuwarden wil een nieuw bestemmingsplan schrijven waarmee het houden van festivals in de Groene Ster in de toekomst weer mogelijk moet worden, maar in de tussentijd is Welcome to The Village gestopt met bestaan en heeft Psy-Fi een andere plek gezocht.
Serene meren, pittoreske eilanden, weelderige bossen en zandstranden.
Een omschrijving van de nieuwe locatie
"We zijn acht jaar aan het zoeken geweest, maar we kunnen nu vol enthousiasme aankondigen dat we een nieuw 'thuis' hebben gevonden", meldt de organisatie. "Een geweldig mooi nieuw thuis. Voorlopig houden we de locatie nog wel geheim."
Wel geeft de organisatie alvast een omschrijving. "Beeld je serene meren, pittoreske eilanden, weelderige bossen en zandstranden in. Met andere woorden, een versterkte versie van wat we tot nu toe hadden."
Een datum voor Psy-Fi 2024 is er al wel: het tweede weekend van juli. Liefhebbers kunnen zich al inschrijven voor tickets op de festivalwebsite.

Eerder geprobeerd

Psy-Fi was eerder ook al eens van plan om te verhuizen, maar kwam toen op dat besluit terug, op verzoek van de gemeente Leeuwarden en de provincie. De datum werd aangepast van augustus naar half september om broedende vogels niet te storen. Dat hielp niet, want de rechter ging opnieuw niet akkoord met de omgevingsvergunning.