Hoe het skûtsjesilen roeier Jan van der Bij hielp bij zijn herstel

Ymkje Clevering en Jan van der Bij bij de Bosbaan in Amsterdam © Omrop Fryslân
De aanloop naar het wereldkampioenschap was voor zowel Jan van der Bij als Ymkje Clevering verre van optimaal. Toch hopen de twee Friese roeiers deze week mee te strijden om de medailles in het Servische Belgrado.
Nee, ideaal is het niet als je drie weken voor een WK nog in een ziekenhuis in Oostenrijk terechtkomt. Het overkwam Van der Bij op trainingskamp. "Ik werd wakker met een stijve nek en het voelde net alsof mijn schouder uit de kom was. Ik begon te zweten en weet ik het allemaal. Toen ben ik flauw gevallen."

Afgeknelde zenuw

In de handen van zijn ploegmaten werd hij wakker. 'Ze denken dat ik van de pijn 'out' ben gegaan. De zenuw is afgeknepen en dat heeft heel veel pijn opgeleverd", vertelt Van der Bij. In het ziekenhuis is hij binnenstebuiten gekeerd om uit te sluiten dat er wat met hem aan de hand is.
Het goede nieuws is dat er niks ernstigs is. Maar, het zorgde wel voor een kink in de kabel in de WK-voorbereiding.
"Ik mocht even niet roeien. Dat was heel frustrerend, want je weet dat je over drie weken op het WK moet staan", geeft Van der Bij toe. "Maar ik ga met sprongen vooruit en na een week mocht ik de boot weer instappen en mocht ik weer roeien."
De mannen acht met Jan van der Bij als derde van rechts. © ANP
Maar pijnvrij is de 31-jarige Oudegaster nog altijd niet. "Ik heb nog steeds last van mijn nek en schouder. Ik ga nog steeds naar de fysio om het los te maken. We hebben niet de tijd en de rust om op te knappen." Toch kan hij wel meedoen aan het wereldkampioenschap deze week.

Mee in de SKS

Daar heeft het skûtsjesilen ook een rol in gespeeld. Als klein jongetje was Van der Bij bemanningslid op het skûtsje van Earnewâld. Toen hij terug kwam uit Oostenrijk, hadden de roeiers wat meer vrijheid en zo kwam het dat schipper en generatiegenoot Sieberen van Terwisga hem uitnodigde op het skûtsje van Earnewâld.
Van der Bij was mee op Elahuizen en beleefde daar aan de schoot het vierde plek van Earnewâld. "Dat wat er in Oostenrijk gebeurde was een mentale klap. Daarvan moet je herstellen. Ik deed dat op deze manier en met een heel leuke ploeg in een totaal andere sport werd het mentaal wel heel snel beter."
Maar, zo moet Van der Bij toegeven: "Ik heb het de bondscoach maar niet verteld."
Het goud is wel het doel. Daar staan alle pijlen op gericht.
Jan van der Bij
Dinsdag begint het WK roeien voor Van der Bij in de mannen acht. Ze hebben wat recht te zetten, want in mei haalde die Nederlandse ploeg brons op het EK. Daarna heeft de bondscoach ingegrepen en de helft van de roeiers vervangen. Van der Bij mocht wel blijven.
De Friese roeier denkt dat de verandering in de ploeg een positief effect heeft. En dat ze sneller zijn. Dus is Van der Bij ook ambitieus voor het wereldkampioenschap: "Het goud is wel het doel. Daar staan alle pijlen op gericht."
Een plek in de top vijf op het WK zorgt er bovendien voor dat de mannen acht geplaatst is voor de Olympische Spelen van volgend jaar.
Ymkje Clevering (links) en Veronique Meester (rechts) na hun EK-zilver © ANP
En dat is precies waar ook Ymkje Clevering deze week voor zal strijden. Ze zit in de twee-zonder-stuurvrouw met Veronique Meester.
Ze moeten bij de top elf zitten op dit WK om de boot te plaatsen voor de Spelen. Dan heeft Nederland een startplek op dat onderdeel. Het betekend niet dat Meester en Clevering er dan automatisch heen kunnen, want de bondscoach wijst aan wie er in de boten zitten.

Trainen in eigen land

Ook voor Meester en Clevering liep het niet helemaal zoals ze wilden de afgelopen tijd. Ze hebben de laatste wereldbekerwedstrijd in Zwitserland gemist omdat ze in Nederland zijn gebleven. Meester was niet fit en daarom hebben ze ervoor gekozen om in eigen land te blijven trainen.
Uiteindelijk is de voorbereiding toch zo goed geweest, dat ik er weer zin in heb.
Ymkje Clevering
Daarnaast kregen ze een mentale tik. Eerder deze zomer zagen ze hun Australische concurrenten in de twee-zonder een wereldrecord (6.47,11) roeien. "Daar hebben we echt van in zak en as gezeten", geeft Clevering toe. "Toen hebben we wel een dip gehad in de motivatie. We hebben wel een tijdje met de handen in het haar gezeten en gedacht: hoe moet het nu?"
Die vraag heeft Clevering inmiddels beantwoord. Ze hebben de snelle tijd van de Australiërs als richttijd genomen op de trainingen.
"Uiteindelijk was de voorbereiding toch zo goed, dat ik er weer zin in heb. Dat we toch met zoveel vertrouwen naar dit toernooi toe gaan, is heel fijn", vindt de 28-jarige Haulerwijkse.

Amerika en Roemenië

Sterker nog: Clevering denkt dat ze het Australische tweetal partij kan bieden. "Ja we hopen dat we die snelheid hebben gevonden en een mooie wedstrijd tegen ze kunnen roeien. En dat het niet vooraf al is bepaald wie er wint. We denken echt dat we er wat tegenin kunnen brengen."
Naast Australië moeten Clevering en Meester ook rekening houden met Amerika en Roemenië. Dat laatste land won op het EK in mei goud, net voor Clevering en Meester. En dus is de concurrentie groot, maar zo zegt Clevering strijdvaardig: "Wij zijn er klaar voor."

De planning op het WK

  • Maandag 10.34 uur: twee-zonder-stuurvrouw met Ymkje Clevering (heats)
  • Dinsdag 13.12 uur: mannen acht met Jan van der Bij (heats)
  • Donderdag 10.55 uur: twee-zonder-stuurvrouw met Ymkje Clevering (halve finales)
  • Zaterdag 13.34 uur: twee-zonder-stuurvrouw met Ymkje Clevering (finale)
  • Zondag 14.59 uur: mannen acht met Jan van der Bij (finale)