Vader en zoon De Jong halen bij Westhoek de aardappelen met de hand van het land

De aardappelen worden handmatig van het land gehaald © Omrop Fryslân, Onno Falkena
Een bijzonder beeld zaterdagochtend bij Westhoek in Het Bildt. Om hun klanten niet teleur te stellen, halen vader en zoon De Jong van de firma Bildts Genot de consumptieaardappelen voor de horeca en de particuliere markt ouderwets met de hand van het land.
Het gaat om aardappelen van het ras hermosa. Dat ligt niet in de winkel, maar de horeca in de streek is er erg blij mee.
"Wij telen voor de grote markt, maar ook voor de lokale markt en de horeca. Die willen graag met onze aardappelen beginnen", vertelt Sjoerd de Jong. "Wij lopen nog steeds een maand achter op schema, maar willen onze klanten niet langer teleurstellen. Dan maar ouderwets op de knieën."
Het rooien van de aardappelen ligt een maand achter op schema
Je ziet het niet vaak, dat grote akkerbouwers op hun knieën in het land de aardappelen met de hand oprapen. Het is een kwestie van doorpakken en het hoofd koel houden. Met het zonnetje erbij is het op het bouwland tussen de Oude- en Nieuwebildtdijk goed uit te houden.
Als het droge weer aanhoudt, is het einde van het handwerk in zicht en kunnen vader en zoon De Jong volgende week wel met grote machines aan het werk. Dat is maar goed ook, want 60 hectare aardappelen handmatig van het land halen is zelfs voor deze harde werkers teveel. "Hopelijk kunnen wij komende maandag ook machinaal los", zegt De Jong junior.
Oude en nieuwe aardappelen © Omrop Fryslân, Onno Falkena