Zes vragen over de transferperiode aan de 'td's' van Heerenveen en Cambuur

Etiënne Reijnen (SC Cambuur) en Ferry de Haan (sc Heerenveen) © Omrop Fryslân
"Ik ben trots op onze ondernemersgeest", zo zegt Ferry de Haan. "Gezien onze financiële mogelijkheden, ben ik erg tevreden." Dat zegt Etiënne Reijnen. De mannen zijn verantwoordelijk voor de transfers bij sc Hearrenfean en SC Cambuur. We kijken terug op de transferperiode.
Heerenveen trok net voor de deadline Patrik Wålemark nog aan. Bij Heerenveen gaan er negen spelers weg en kwamen er zes voor terug.
Bij Cambuur kreeg Alex Bangura op het laatste moment toch nog zijn transfer. Bij Cambuur kwamen er acht nieuwe spelers, terwijl er maar liefst zeventien spelers Cambuur hebben verlaten.

Hoe kijken jullie terug op de transferperiode?

De Haan: "Het is langzaam op gang gekomen. We mogen niet ontevreden zijn. We waren afhankelijk van de transfer van Milan van Ewijk. Daar moesten we zelf ook op wachten om iets te kunnen doen. We hebben het merendeel kunnen invullen. Behalve links achterin. Dat is niet gelukt. Of daar hebben we uiteindelijk niet voor gekozen."
Reijnen: "Eigenlijk heel goed. Zeker gezien de omstandigheden. We hebben al in een vroeg stadium aangegeven dat we mee willen werken aan een transfer van Bangura. Voor ons was het logisch dat hij een stap wilde maken, maar dat houdt wel in dat er wat tegenover moet staan. Dat is heel lang niet gelukt en woensdag wel."
We gaan ook kijken of we als club kunnen groeien, zodat we in de winter weer wat kunnen doen.
Ferry de Haan
"We willen jongens die bij de club passen. We willen geen jongens halen die een gok zijn. Dat is echt gelukt. Als je kijkt naar onze financiële middelen en naar wat we hebben gehaald, dan kijken wij daar heel tevreden op terug."

Zijn jullie er beter op geworden?

De Haan: "Ik denk in de breedte dat we sterker zijn geworden. Ik vind sowieso dat we geen slechte ploeg hadden. Maar als iedereen fit blijft, denk ik dat we hier zeker mee vooruit kunnen."
Reijnen: "Vorig seizoen speelde je Eredivisie. Er zit een enorm groot verschil tussen Eredivisie en de eerste divisie. Die vergelijking maken, gaat niet op. We doen het met de helft van het spelersbudget van vorig seizoen."

Is er nog een potje met geld over om in de winterstop wat te kunnen doen?

Reijnen: "Wij hebben niet de financiële mogelijkheden om nog dingen te doen in de winterstop. Dat is er niet en dat was er ook niet."
Patrik Wålemark © sc Heerenveen
De Haan: "We hebben geprobeerd ruimte te creëren in het salarishuis. Dat kan nog een beetje beter. Dat geeft iets van ruimte. We gaan ook kijken of we als club kunnen groeien, zodat we in de winter weer wat kunnen doen."

Ben je ook ergens trots op?

De Haan: "Dat is de samenwerking binnen de club. Van de Raad van Commissarissen tot de organisatie in de club. Het sparren met elkaar. Maar ook het ondernemerschap. De kosten voor de baten nemen. Daar ben ik trots op."
"Nu met Wålemark ook. Je neemt toch een schot voor de boeg. Het past financieel misschien niet helemaal. Je bent nog wel afhankelijk van zaken die nog moeten gebeuren. We gaan er dan ook wel vanuit dat het gaat gebeuren. Maar je kunt dan kiezen voor zekerheid of voor een schot voor de boeg nemen. En wij kiezen er dan voor om het toch te doen. Daar ben ik trots op. Die ondernemersgeest."

Sportclub Heerenveen

Nieuw: Patrik Wålemark, Denzel Hall, Ion Nicolaescu, Luuk Brouwers, Mickey van der Hart en Charlie Webster.
Weg: Milan van Ewijk, Xavier Mous, Sydney van Hooijdonk, Jeffrey Bruma, Timo Zaal, Jeffrey Bruma, Rami Kaib, Joost van Aken, Rami Al-Hajj en Alex Timossi.
Reijnen: "Toen ik hier binnenkwam, was er een negatieve tendens. Spelers hadden weinig zelfvertrouwen en publiek vond het één en ander. Hartstikke logisch allemaal, dat komt kijken bij een degradatie. Maar dat gevoel moest echt weg. Het geloof moest terugkomen."
"Dat is eigenlijk vanaf dag één goed gelukt. Daar ben ik het meest trots op. Dat men in Leeuwarden weer naar een elftal kijkt waarin het zichzelf herkent. Dat was het belangrijkste voor mij."
Alex Bangura is foar in rekôrbedrach ferkocht oan Middlesbrough © Dijks Fotografie

Etiënne, voor jou was het de eerste transferperiode als technisch directeur. Hoe is dat bevallen?

Reijnen: "Heel dynamisch, maar ook heel leuk. Er gebeuren elke dag enorm veel dingen. Die laatste drie dagen waren best wel dynamisch. We zijn enorm druk met Bangura geweest. Ik heb een paar korte nachtjes gehad, maar dat is het wel allemaal waard geweest."
"We zijn enorm trots dat een speler vanuit Cambuur naar Engeland vertrekt. Dat is een traject dat we willen uitstippelen met alle jongens. Je kan hier een betere speler worden en daar gaan wij je bij helpen."

SC Cambuur

Nieuw: Yanick van Osch, Milan de Koe, Fedde de Jong, Youns El Hilali, Thomas Poll, Gabi Caschili, Daan Reiziger en Jeremy van Mullem;
Weg: Mees Hoedemakers, Jamie Jacobs, Navarone Foor, Robin Maulun, Doke Schmidt, Calvin Mac-Intosch, Maxim Gullit, Alex Bangura, João Virginia, Robbin Ruiter, Sai van Wermeskerken, Ben Rienstra, Mimoun Mahi, Felix Mambimbi, David Sambissa, Mitchel Paulissen en Björn Johnsen.

Ferry, jij was technisch directeur en bent nu algemeen directeur geworden. Hoe is deze transferperiode bevallen?

De Haan: "Eigenlijk redelijk soepel. In de maand augustus lag de focus eigenlijk vooral op voetbal. In september gaan we de andere dingen ook weer aandacht geven. Het was erg druk, maar nu wordt het wel tijd om de andere dingen op te pakken."
"Soms sneeuwt iets wel onder. Als dat structureel wordt, moeten we daar wel naar kijken, maar we kunnen daar nog geen beslissingen over nemen."
Dat je in de competitie al vier wedstrijden onderweg bent en nog steeds met een transferwindow bezig bent. Dat is eigenlijk bizar, als je erover nadenkt.
Etiënne Reijnen

Heb je je ook ergens aan gestoord?

De Haan: "Dat alles wat hier gebeurt, snel op straat ligt. Dat is voor de media goed, maar daar irriteer ik me wel aan. Je bespreekt intern zaken en dan is het wel vervelend dat we hier achter de muziek aanlopen. Je probeert het zo klein mogelijk te houden, maar blijkbaar werkt dat ook niet. Als ik wist waar het aan ligt, dan had ik het wel opgelost."
Reijnen: "Dat je de competitie al vier wedstrijden onderweg bent en nog steeds met een transferwindow bezig bent. Dat is eigenlijk bizar, als je erover nadenkt. Ik kan mijn eigen ploeg niet zien spelen, omdat je druk bent met onderhandelen. Dat is niet gewenst. Dat is wel iets waaraan ik me heb gestoord."