Marrit Jasper heeft haar rol gevonden bij Oranje: "Iedereen is belangrijk, dat voelt goed"

Marrit Jasper op het EK volleybal © ANP
Tot nu toe verliep het EK volleybal voor de Nederlandse vrouwen vrij soepel, maar vanavond komt de grootste tegenstander denkbaar: wereldkampioen Servië. "Alles moet kloppen", zegt Marrit Jasper, die een grotere rol dan ooit heeft bij Oranje.
"Dat het nu moeilijk gaat worden, stond van tevoren wel vast", zegt de 27-jarrige speelster uit Sneek. "We zijn in de halve finale beland, dus dat is ook logisch. Maar we moeten alles geven wat we kunnen."
In de vorige ronde, de kwartfinale tegen Bulgarije, toch ook een serieuze tegenstander, won Nederland opvallend eenvoudig: 3-0. "Dat zag ik ook niet helemaal aankomen. Het ging goed, we hebben ze geen enkele kans gegeven."
Hij geeft veel speelsters de kans.
Marrit Jasper over bondscoach Felix Koslowski
Het ging tot nu toe sowieso al vlot. In het hele toernooi verloor Nederland nog maar één set. Jasper weet wel waar dat aan ligt: "We hebben een ander spelletje dan vroeger, we spelen wat sneller. Er is veel nieuwe energie, met nieuwe coaches en nieuwe speelsters. Dat is het denk ik."
En Jasper is momenteel een van de belangrijke speelsters, ze staat bijna elk punt in het veld. Dat was ze niet gewend. "Onder de vorige bondscoach, Avital Selinger, was het altijd hetzelfde team dat speelde. Dat verandert nu, met Felix Koslowski. Hij geeft veel speelsters de kans, daardoor voelt iedereen zich belangrijk. Dat voelt goed."
Marrit Jaspers jongere zus Hester (22) zit ook bij de selectie. Zij werd vorige week opgeroepen als vervangster van de geblesseerde Nova Marring.
Tegen Servië moet alles goed lopen, wil Nederland een kans maken. Dat land is regerend wereldkampioen en stond de afgelopen drie EK's al in de finale. Vooral Tijana Boskovic zorgt voor veel gevaar, zij wordt beschouwd als beste speelster van de wereld.
"Zij krijgt heel veel ballen. We moeten haar dus zoveel mogelijk uit de aanval zien te krijgen, door kleine tactische aanpassingen", zegt Jasper. "We hopen dat we haar een aantal keer af kunnen stoppen en zo Servië kunnen verslaan. Maar dat het moeilijk wordt, dat is zeker."