Cambuur en Middlesbrough akkoord over transfer Bangura voor recordbedrag

Alex Bangura © Orange Pictures
SC Cambuur raakt Alex Bangura waarschijnlijk kwijt aan Middlesbrough. De Leeuwarder voetbalclub heeft een akkoord met de Engelsen die op het tweede niveau spelen. Bangura zelf moet nog wel rond komen met zijn nieuwe werkgever.
Bangura heeft nog een contract voor een seizoen in Leeuwarden, maar had eerder aangegeven graag een overstap willen te maken naar buitenland. Cambuur wilde hem ook graag deze zomer laten gaan, zodat ze nog geld voor hem konden krijgen.
Het is niet bekend hoeveel geld Cambuur ontvangt, maar wel dat het om een recordbedrag voor de Leeuwarders gaat. Volgens het Engelse SkySports krijgt Cambuur een bedrag dat boven de 1,1 miljoen euro ligt.
Tot no toe werden de hoogste bedragen voor uitgaande transfers betaald voor Sander van de Streek en Xavier Mous, die ieder voor zo'n 600.000 euro vertrokken.

Bangura krijgt ruimte

Trainer Sjors Ultee wil de overstap van zijn linskback nog niet bevestigen, maar geeft wel aan dat de club hem ruimte geeft om een transfer te maken. En daarbij zegt Ultee dat de kans klein is dat Bangura er vrijdagavond bij is, als Cambuur het opneemt tegen Helmond Sport.
In de zomer van 2018 maakte Bangura de overstap van Feyenoord onder 19 naar Jong Cambuur. Op dat moment was hij nog vleugelaanvaller, maar hij brak bij Cambuur door als verdediger.
Bangura eindigde met Cambuur in 2020 en 2021 bovenaan in de eerste divisie. In het seizoen 2021/22 was hij basisspeler in het team dat de beste prestatie voor de club ooit neerzette: Cambuur eindigde als negende in de eredivisie.
In totaal speelde de international van Sierra Leone 113 wedstrijden in het shirt van Cambuur. Daarin scoorde hij vijf keer en gaf hij tien assists.
Voetbalclubs in Nederland kunnen tot en met vrijdagavond 23.59 uur spelers kopen en verkopen. De kans is groot dat Cambuur de transfermarkt ook nog op gaat, als het Bangura definitief kwijtraakt. "De lijstjes liggen klaar", zegt Ultee daarover.
Maar, zo zegt Ultee, het mag niet afleiden van de voorbereiding op de wedstrijd tegen Helmond Sport. Het weggaan van Bangura doet dat volgens Ultee niet. "We weten dat dit er al aan zat te kmen. Wekenlang was iedereen er al op voorbereid."
Trainer Sjors Ultee over de transferperikels bij Cambuur
Als eventuele vervanger van Bangura is Thomas Poll van Almere City in beeld. Tegen Helmond Sport zal Sekou Sylla de vervanger van Bangura zijn. "Sekou is al een aantal weken klaar geweest om die plek in te nemen. Hij is er zeker klaar voor", zegt Ultee daarover.
Verder worden er geen wijzigingen verwacht in de opstelling. Vincent Pichel is terug van een blessure en dat betekent dat de trainers wat te kiezen hebben, want de selectie is volledig fit.
Dat Cambuur vrijdag speelt terwijl dan de laatste uren van de transferperiode plaatsvinden, begrijpt de trainer van de Leeuwarders niet. "Ik vind het vooral heel gek dat we een wedstrijd hebben op de avond dat de transferwindow gaat sluiten. Dat is ongelukkig gepland."
De wedstrijd tussen SC Cambuur en Helmond Sport begint vrijdag om acht uur. Het is live te volgen bij Omrop Fryslân op de radio in een extra sportprogramma, dat om kwart voor acht begint. Vanuit Noord-Brabant doet sportverslaggever Roelof de Vries het commentaar.
Een uitgebreid verslag van de wedstrijd is zaterdag terug te zien in het Cambuur Sjoernaal bij Omrop Fryslân.
De technische staf van Cambuur is deze week bezig geweest met het verdedigen. In de eerste drie wedstrijden kreeg de ploeg steeds twee tegentreffers.
Het probleem ligt in de ogen van Ultee niet alleen bij de verdedigers. "Het is voor mij veel meer verdedigen als team. Daar zijn we wel mee bezig geweest. Als team moeten we dat beter doen."
Bij tegenstanders Helmond Sport treft Cambuur oud-speler Doke Schmidt. Ondanks dat de Noord-Brabanders pas drie punten haalden, ziet Ultee goede zaken bij ze. "Het is een ploeg met kwaliteit, waarbij het elke keer net de verkeerde kant op viel. Ik vind het zeker geen slechte ploeg."