Topdrukte bij Drachtster studieboekenwinkel, maar bijna geen boeken op de vloer

Arnold Mulder (rechts) bij de inpaktafel van de studieboekenwinkel © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Nu scholen weer beginnen, is er veel vraag naar studieboeken bij de studieboekenwinkel in Drachten. Door het faillissement van een grote speler ligt de hele markt weer open.
In Drachten leidt dat tot topdrukte. Dus verwacht je stellages en pallets vol met boeken, boeken en nog eens boeken. Toch valt dat bij de Studieboekenwinkel in Drachten erg mee.
"De reden dat je hier niet zoveel ziet, is dat het er direct weer uit gaat", zegt verkoper Arnold Mulder, Voorraden komen binnen, gaan door ons systeem, worden verzameld en verzonden."
Een systeem zorgt ervoor dat boekenlijsten duidelijk en makkelijk te verzamelen zijn. Aan het eind van de dag wordt bijbesteld wat er weer nodig is. "Er zitten geen grote marges op studieboeken, dus je moet het proces erg slim en efficiënt inrichten. Vandaar dat wij gebruikmaken van de voorraden die bij uitgevers liggen."
Studieboeken vliegen de deur uit in Drachten
Dit jaar is er veel veranderd in de studieboekenmarkt. Grote speler Studystore van Van Dijk is failliet. Dus heeft Mulder een grote aanloop: " Zij hadden ongeveer 80 procent van de markt in handen. Dus wij hebben vanaf het begin van het jaar druk op de ketel, omdat meer mensen naar ons toe komen. Het geeft ook aan hoe ingewikkeld het product kan zijn."

Verschil hbo en mbo

Bij veel webwinkels is het bestelde product regelmatig een dag later al in huis. Bij studieboeken hangt het van studiedoeleinden af hoe lang het duurt. "Veel Hbo-boeken gaan via het Centraal Boekhuis", zegt Mulder. "Hbo-bestellingen worden daar snel naartoe gestuurd, de volgende dag zijn dan vaak de boeken al in huis."
"Bij mbo-titels is dat anders. Die zijn specifieker, heel vakgericht. Ze worden in kleinere oplages gemaakt. Dus worden ze vaak ook pas gedrukt op het moment dat ze worden besteld. Daarom stellen we die pakketten hier samen."