270 liefhebbers bewonderen ronkende motoren in Earnewâld

Johan Zijlstra en zijn BSA © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Grote ronkerij in de omgeving van Earnewâld deze week. Want op camping It Wiid staan 270 liefhebbers van de BSA, een oud, Brits motormerk.
Gelukkig, de zoon van Johan Zijlstra uit Hijum is ook een grote liefhebber. Want de 5 BSA's van Zijlstra, wil hij het allerliefst niet buiten de familie hebben als hij ooit overlijdt. Zo diep zit de liefde voor de Britse BSA-motor.
En Zijlstra is niet de enige. 270 motorliefhebbers staan deze week op camping It Wiid bij Earnewâld op het BSA-zomerkamp. Britten en Nederlanders, maar ook bijvoorbeeld Polen, Amerikanen en Australiërs. Allemaal met een eigen, regelmatig opgeknapte BSA.
BSA-bijeenkomst in Earnewâld
De liefde begon bij Zijlstra toen een buurman bij hem langskwam: "Hij was taxichauffeur, maar had een oude BSA gekocht bij Leo Schuil. Hij kwam bij mij restaureren, want ik ben een man van de techniek. Dan begint het bloed te kruipen waar het niet kan gaan."
"Dus ik keek mijn vrouw lief aan of we niet 750 euro hadden liggen. Daar kocht hij een oud hoopje schroot van. Als je ziet hoe dat nu geworden is, dat doe je nooit meer weg. "
Peter Lammers en zijn BSA © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
De bijeenkomst is een Europees 'summercamp'. Ieder jaar is er een BSA-rally in een ander land. Dit jaar is dat in Australië. Voor de Europese liefhebbers wordt in zo'n geval dus een zomercamp georganiseerd.
"Fryslân was een van de provincies, waar we met een internationaal kamp nog niet geweest waren", zegt Peter Lammers van de organisatie, "Het is hier rustiger, dus je kan met een motorfiets goed uit de voeten."
BSA staat voor British Small Arms Company. De fabriek produceerde wapens voor het Britse leger. Na de Eerste Wereldoorlog hield het bedrijf zich vooral bezig met motorfietsen. Na de aankoop van Triumph werd het het grootste motormerk van de wereld.
De liefhebbers ondernemen diverse activiteiten. Zo zijn ze met de volledige groep naar Leeuwarden en de Kazematten bij de Afsluitdijk gereden. Ook organiseerden ze een Elfstedentocht: "We hebben iemand in de tent uitgenodigd om de tocht in historisch perspectief te plaatsen", zegt Lammers.
"Ze moesten een foto maken bij alle elf steden, daarna kregen ze een kruisje. Daar maakten we ook een ceremonietje van." Op het terrein lopen dan ook verschillende Britten met het kruisje op de borst.
De grote rally in Australië begint over zes weken. Natuurlijk gaat Zijlstra daar ook naartoe. Maar daar leent hij een BSA om op te toeren. Want zijn eigen gerestaureerde parel, blijft natuurlijk veilig thuis.